Fundatia britanica New Economics (NEF) l-a acuzat pe premierul Marii Britanii, Gordon Brown, ca nu a reusit sa foloseasca pachetul de stimulare economica pentru a sprijini mediul, anunta BBC.
Chiar daca membrii NEF afirma ca Marea Britanie a investit cel mai putin in tehnologiile curate, dintre toate natiunile dezvoltate, Trezoreria anunta ca va directiona 50 de miliarde de lire sterline in sectorul economic cu emisii reduse de carbon intre 2008 si 2011. NEF sustine ca pachetele de stimulare financiara pot fi folosite pentru a imbunatati securitatea energiei, a alimentelor si a aprovizionarii cu apa, daca investitiile sunt orientate corect.
O analiza a NEF arata ca Marea Britanie a cheltuit doar 100 de milioane de lire sterline, adica 0,0083% din PIB, in masuri noi pentru mediu.
„Aceasta este o fractiune din suma oferita pentru bonusurile angajatilor RBS. Premierul spune ca produce locuri de munca verzi, dar aceasta este o fantezie. Performantele guvernului sunt patetice”, a declarat autorul raportului, Andrew Sims.
„Marea Britanie are deja o politica extinsa, care este asteptata sa directioneze 50 de miliarde de lire sterline in investitii in sectorul cu emisii reduse de carbon intre 2008 si 2011, inclusiv pentru sprijinirea energiei regenerabile, modernizarea retelelor de infrastructura, imbunatatirea eficientei energetice si a transportului public”, a declarat purtatorul de cuvant al Trezoreriei.
Lordul Stern, un fost consilier economic al Trezoreriei, isi lanseaza un raport prin care face apel pentru investitii masive ale natiunilor G20 in eficientizarea energetica si noi retele de electricitate, cresterea pretului pe emisiile de carbon si initierea de proiecte pentru captarea si depozitarea carbonului.
Rapoarte similare au fost eliberate de Greenpeace si HSBC, primul dintre ele sustine oportunitatea crearii de noi locuri de munca prin investitia in proiecte de mediu. Datele stranse de HSBC arata ca tari precum China si Coreea de Sud au cheltuit mai mult de 1% din PIB pentru dezvoltarea durabila.
„Marea Britanie trebuie sa recunoasca faptul ca aceasta este o situatie competitiva. Ei trebuie sa concureze intr-un viitor in care va exista un pret pentru carbon, vor exista modele de dezvoltare cu emisii reduse de carbon in tarile bogate si sarace, iar Marea Britanie si-ar face o nedreptate siesi si comunitatii antreprenoriale daca nu le ofera cel putin o pozitie competitiva asemanatoare cu cea pe care restul lumii o are. Cred ca mai e putin de lucru cu prim ministrul Brown”, a declarat Pavan Sukhdev, bancherul care conduce investitiile in mediu ale ONU.
Foto: Reuters