Premiera in Romania a documentarului "Afaceri cu porci" (VIDEO)

Premiera documentatului "Afaceri cu porci" in Romania are loc duminica in in cadrul festivalului Astra Film de la Sibiu de la orele 15:00. Filmul urmareste expansiunea gigantului american Smithfield in industria procesarii carnii de porc din Polonia si Romania, unde au inceput prin a cumpara pe mai nimic fostele ferme de stat, pentru a ajunge sa domine intreaga piata.

Porcii sunt inghesuiti in custi supra-aglomerate si indopati cu antibiotice, oamenii de stiinta sunt ingrijorati ca abuzul de medicamente aduce cu sine si mai multe boli, locuitorii din vecinatate sunt intoxicati de mirosuri, iar micii fermieri locali nu au nicio sansa sa sustina competitia si isi abandoneaza fermele.

Aflam pozitia functionarilor UE si a directorilor financiari care sprijina extinderea companiei in detrimentul micilor ferme, prin imprumuturi si subventii acordate din bani publici. Prin vocea lui Robert Kennedy Jr. si a altor leaderi politici, filmul ne atrage atentia asupra realitatilor ascunse ale industriei procesarii carnii de porc,transformandu-ne in consumatori avizati, care sa stie sa aleaga produse ce provin de la ferme unde animalele sunt crescute in conditii naturale si sanatoase.

Smithfield declara ca fermele si procesarea carnii respecta toate reglementarile din Romania si UE

“Activitatea de crestere a porcinelor in cadrul fermelor noastre cat si activitatea de procesare a carnii se desfasoara respectand toate reglementarile si cerintele legale din domeniu, aplicabile in Romania si in Uniunea Europeana, fiind monitorizate in permanenta de catre autoritatile de resort. Astfel, in toate unitatile Smithfield din Romania, in functie de specificul lor, s-au implementat proceduri de lucru si s-au efectuat investitii in vederea respectarii mediului inconjurator si a normelor de bio – securitate si de bunastare a animalelor, sanatate si securitate in munca sau calitate si siguranta alimentului. In permanenta, echipele de auditori interni sau auditori externi si autoritatile de resort verifica respectarea acestor proceduri si se asigura de indeplinirea tuturor cerintelor legale din domeniu”, au declarat pentru Green Report reprezentantii Smithfield in Romania.

Potrivit acestora, fermele, fabricile de productie nutreturi combinate si fabrica de procesare a carnii sunt unitati care au facut demersul voluntar de certificare de catre organisme independente pentru implementarea standardelor internationale de mediu, sananate si securitate in munca sau calitate si siguranta alimentului.

“Aceste certificari sunt efectuate in conformitate cu procedurile de audit si certificare internationale si sunt supuse periodic unor audituri de supraveghere. In vederea obtinerii acestor certificari, sunt probate atat implementarea cerintelor sectoriale specifice, cat si administrarea corespunzatoare a intregii organizatii” mai spun reprezentantii Smithfield.

Fermele de crestere si fabricile de productie nutreturi combinate sunt unitati certificate prin Sistemul de managenent integrat (obtinand certificarile pentru calitate ISO 9001:2008, mediu ISO 14001:2004 si
sanatate si securitate ocupationala OHSAS 18001:2007), la care s-a adaugat si certificarea ISO 22000 pentru siguranta alimentului. Smithfield Prod detine certificarea pentru siguranta alimentului ISO 22000:2005 pentru
Taiere, transare si vanzare a carnii de porc si ISO 14001:2004 pentru sistemul de management al mediului.

Foto:veganoutreach.org

Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri