Daca in numarul trecut ne-am intalnit cu zece dintre cele mai sustenabile businessuri din lume, luna aceasta va propunem sa faceti cunostinta cu cele mai verzi zece companii din Europa. Patru dintre acestea vor fi recunoscute si premiate la inceputul lunii viitoare, in cadrul evenimentului „Premiile Europene de Business pentru Mediu” organizat de Comisia Europeana.
Text de Raluca Petrescu
1. Abfall-Entsorgungs und Verwertungs GmbH (Germania)
Juriul CE a fost impresionat in special de modul in care compania a integrat energia regenerabila in sistemul municipal de management al deseurilor. AEVG se ocupa de peste 20 de ani de salubrizarea orasului Graz. Activitatea companiei vizeaza procesul complet de colectare si reciclare ale deseurilor. Una dintre principalele etape de eficientizare a activitatii a constat in deschiderea unui centru de colectare si implementare a sistemului de colectare selectiva. Intreaga sfera a activitatii AEVG include peste 50 de servicii aflate, direct sau indirect, la dispozitia cetatenilor.
2. ARÇELİK A.S (Turcia)
Compania a fost nominalizata printre finaliste datorita modului in care problematica sociala si a mediului sunt incluse in managementul activitatii sale. Este cea mai mare corporatie industriala din sectorul privat din Turcia, fiind actionar principal al companiilor Blomberg, Elektra Bregenz, Tirolia, Leisure Flavel si Arctic, aflate in patru tari. Arçelik este prezenta in peste 100 de tari prin intermediul celor 11 fabrici si noua branduri pe care le detine. Avand o capacitate de productie anuala de peste 11 milioane de produse electrocasnice, compania este al treilea mare producator de electrocasnice din Europa si al saptelea din lume.
3. The Findus Group (Marea Britanie)
Findus a fost inclusa pe lista celor mai responsabile zece companii dupa ce a implementat un sistem de management ce protejeaza resursele din sectorul piscicol in zonele sensibile. Findus Group este o companie multinationala din industria alimentara ce furnizeaza, saptamanal, produse pentru aproximativ 20 de milioane de oameni. Findus este cel mai mare procesator de somon din Europa si lider pe piata produselor congelate in Suedia, Norvegia si Finlanda, unde furnizeaza peste si legume. In Marea Britanie, compania este cel mai mare producator si distribuitor de fructe de mare.
4. Energy IC T (Belgia)
Compania a implementat un sistem de monitorizare si control ale energiei pentru eficientizarea consumului. Sistemul furnizat de Energy ICT contribuie la reducerea consumului de energie si a amprentei de carbon cu 15%-60%. Cercetatorii companiei furnizeaza fiecarui client solutii specifice pentru managementul energetic. Produsele si serviciile Energy ICT vizeaza monitorizarea permanenta si detaliata a consumului, mentinerea parametrilor optimi si contribuie la eficientizarea consumului. Fondata in 1991, compania este lider pe piata de tehnologii si software dedicate furnizorilor de energie.
5. Frigoglass Saic (Grecia)
Sistemele frigorifice destinate comerciantilor au adus compania in topul verde datorita eficientei energetice crescute. Frigoglass este o corporatie
elena specializata in design, manufactura si marketing de produse frigorifice si productia containerelor de sticla, cu focus pe piata bauturilor. Cu puncte de productie in zece tari de pe trei continente si cu o piata de desfacere in peste 100 de tari, compania si-a creat o reputatie solida. Unul dintre obiectivele asumate de Frigoglass Saic este participarea activa la dezvoltarea tehnologiilor care ar putea creste eficienta energetica a produselor sale.
6. Siemens AG (Germania)
Siemens au devenit un punct de reper in sectorul energetic prin productia turbinelor pe gaz, care eficientizeaza consumul. Siemens reprezinta cel mai mare conglomerat de companii din Europa in domeniul ingineriei. Compania desfasoara activitati de cercetare, productie, distributie si service in trei sectoare principale de afaceri: industrie, energie si echipamente medicale, cu un total de 15 divizii. Siemens dispune de peste 420.800 de angajati in aproape 190 de tari si a raportat venituri globale de peste 76.600 de miliarde de euro in 2009. Compania este listata la Frankfurt Stock Exchange si la New York Stock Exchange.
7. Ecover – Eco Surfactants (Belgia)
Ecover a reusit sa produca substanta activa destinata produselor de curatat printr-un proces natural de fermentatie, inlocuind agentii chimici cu substante naturale. In ultimii sase ani, Ecover s-a implicat activ in cercetare pentru a gasi solutii ecologice pentru procesul de productie a detergentilor. Produsele sunt fabricate exclusiv din materiale regenerabile pe baza de plante si au un PH neutru, nefiind daunatoare pentru piele. Procesul este unul biologic, deoarece are la baza o ceara speciala, naturala. Compania a reusit sa inlocuiasca substantele petrochimice cu ingrediente naturale fara a diminua calitatea detergentilor.
8. Zenergy Power GmbH (Germania)
Compania a utilizat in premiera tehnologia supraconductorilor intrun proces industrial de productie, reducand consumul de energia cu pana la 50%. Zenergy Power este specializata in tehnologia supraconductorilor si activeaza pe pietele din Germania, SUA si Australia. Prin inovatiile realizate in tehnologia supraconductorilor, firma a brevetat dispozitive de energie curata, care imbunatatesc considerabil eficienta in generarea, distributia si utilizarea energiei electrice. Supraconductorii sunt conductori ideali de electricitate cu pierderi minime de energie.
9. Dr. ing. Werner Neu Verfahrenstechnik GmbH (Germania)
Compania a intrat in top datorita unei noi metode de productie a foilor de material termoplastic, procedeu ce aduce economii considerabile de energie si creste productivitatea. Principalul domeniu de activitate al Dr. Ing. Werner Neu Verfahrenstechnik GmbH vizeaza activitatile de inginerie si arhitectura, precum si consultanta tehnica in constructii. Compania desfasoara proiecte de planificare urbana si regionala si ofera consultanta tehnica si economica. Una dintre principalele directii de dezvoltare vizeaza eficientizarea costurilor si minimizarea consumului energetic in constructii.
10. Grupo Ferrovial (Spania)
O companie europeana furnizeaza apa potabila populatiei din Tanzania, imbunatatind calitatea vietii. Proiectul celor de la Grupo Ferrovial poate
fi o solutie pentru o problema endemica ce afecteaza si alte state in curs de dezvoltare. Ferrovial este lider in infrastructura de transport si furnizarea de servicii. Compania opereaza in 49 de tari si are circa 107.000 de angajati. Domeniul de activitate cuprinde managementul de retele si infrastructura, constructia, designul, finantarea si mentenanta acestora.