Recomandari vagi in PE pentru un transport in comun mai verde

Autoritatilor locale ar trebui sa includa in planurile de urbanism o infrastructura de transport in comun care sa fie mai prietenoasa cu mediul. Aceasta este recomandarea Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara a Parlamentului European (ENVI) care a adoptat astazi raportul privind "Un viitor durabil pentru transporturi".

Cu aceasta ocazie au fost aprobate si amendamentele eurodeputatei PSD Rovana Plumb, membra ENVI. "Amendamentele propuse de mine si aprobate azi se refera, in principal, la recomandarea adresata autoritatilor locale de a include in planurile de urbanism o infrastructura de transport in comun mai prietenoasa fata de mediu. Acest lucru trebuie facut, insa, fara a se neglija totusi infrastructura din mediul rural, in vederea imbunatatirii conditiilor de viata ale cetatenilor din toate mediile", a declarat Rovana Plumb.

"De asemenea, trebuie sa incurajam Comisia Europeana in continuarea schimbului de bune practici in domeniu. In vederea realizarii transportului durabil trebuie sa implicam tot mai mult societatea civila si, mai ales, ‘Conventia Primarilor’ astfel incat sa ajungem la cresterii mobilitatii cetatenilor prin dezvoltarea transportui urban ecologic", a adaugat eurodeputata.

Desi este un pas inainte si un inceput bun, decizia luata in Parlamenul European pentru dezvoltarea unui transport durabil nu este suficient de clara. Aceasta este pozitia Asociatiei “Bate Saua sa Priceapa Iapa” care militeaza pentru un transport curat. Presedintele asociatiei, George Culda, este de parere ca o astfel de hotarare trebuie sa fie mai exacta.

„Este necesar sa propui asa ceva dar nu la modul general, pentru ca daca tot se iau decizii acolo in Parlamentul European interesul nostru ar fi sa se ia decizii cat mai clare si detaliate, astfel incat sa nu mai existe ulterior din partea autoritatilor scapari sau interpretari. De exemplu, in cazul de fata as fi fost incantat sa aflu ca s-a propus construirea de retele de mijloace de transport in comun electrificat”, a declarat, pentru Green Report, George Culda.

”In mod normal, o propunere de genul acesta ar trebui sa sune asa: mijloace de transport in comun nepoluante, cu banda unica si benzi unice pentru transport in comun si transport alternativ. Adica acolo unde se poate, de-a lungul benzii unice pentru transportul in comun, sa se permita si transportul alternativ si abia atunci pot sa spun ca sunt foarte incantat de decizile luate la nivel de Parlament European. Insa deocamdata sunt multumit ca au inceput sa ia atitudine si europarlamentarii romani”, a adaugat acesta.

Foto: alexandruseres.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri