Alinierea la standardele europene presupune, mai nou, si existenta unor etichete ecologice pe ambalajele anumitor produse, destinate comercializarii pe teritoriul comunitar.
Astfel, agentii economici (fabricantii, importatorii, prestatorii de servicii si comerciantii) trebuie, in primul rand, sa solicite aceasta eticheta de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Mai apoi, institutele specializate vor realiza o serie de incercari si teste pe produsul ce urmeaza a fi etichetat, facandu-se o evaluare a performantelor de mediu.
Eticheta ecologica nu poate fi acordata substantelor si preparatelor clasificate ca fiind toxice, daunatoare mediului, cancerigene etc.
Eticheta ecologica reprezinta un simbol grafic sau un scurt text descriptiv, aplicat pe ambalajul unui produs si care ofera informatii despre tipurile de impact ale acestuia asupra mediului. Eticheta ecologica europeana este un “pasaport" care autorizeaza libera circulatie a produselor pe teritoriul european.
Aceasta este obligatorie pentru vanzarea de produse in Europa, precum si in cazul exporturilor de produse catre tarile din UE. Eticheta comunitara va fi acordata pentru 16 grupe de produse, revizuite la un interval de trei ani: produse de curatat, aparate casnice, produse de hartie, articole pentru casa si gradina, turism si lubrifianti.