Firmele care colecteaza deseuri de hartie refolosibila, provenita de la populatie, supermarketuri sau diversi agenti economici, sunt in pragul disperarii. Din cauza crizei financiare tot mai accentuate, volumul productiei de bunuri de larg consum a scazut vertiginos si, implicit, cererea de ambalaje din hartie sau carton. Ca atare, o mare parte dintre colectorii si reciclatorii de hartie, de la nivelul intregii tari, sunt in pragul falimentului, intrucat au depozitele arhipline cu deseuri sau cu produse pe care piata nu le mai cere.
In Prahova, spre exemplu, exista cel putin 7 societati comerciale autorizate sa colecteze si sa valorifice deseuri din hartie si carton. Discutand cu cativa dintre administratorii acestora, am retinut ca unii dintre ei nu mai colecteaza hartie de 2-3 ani – din cauza lipsei unui sistem de colectare eficient, la nivel national, precum si a preturilor de achizitie deloc tentante – iar altii mai primesc, dar pe gratis caci, momentan, n-au desfacere.
Pana de curand, majoritatea colectorilor din judet predau deseurile din hartie si carton la SC Cahiro Scaeni, care le transforma, apoi, in diverse produse de unica folosinta: caiete, cutii sau hartie pentru ambalaj, servetele, hartie igienica, fete de masa sau vesela din carton etc.
Problema e ca, de la 1 decembrie 2008, fabrica din Scaeni si-a incetat activitatea de reciclare. Aceasta veste i-a pus, realmente, intr- o situatie destul de delicata pe colectori.
Iata ce ne-a declarat administratorul unei astfel de firme: "Avem credite bancare de achitat pentru investitiile facute, decontarea unor facturi catre colaboratori, plata salariilor angajatilor etc. Asa ca a trebuit sa gasim, urgent, un alt producator de ambalaje, respectiv o firma din Zarnesti. Numai ca, printr-o adresa din 5 ianuarie 2009, conducerea acesteia ne face cunoscut ca, din cauza lipsei de comenzi si a stocurilor foarte mari de produse finite, asigura doar costurile aferente transportului, nu si contravaloarea deseurilor din hartie si carton livrate. Prin urmare, daca guvernantii nu intreprind nicio masura, nu avem de ales decat sa punem lacatul pe usa, iar angajatii sa ingroase randul somerilor".
De ce s-a ajuns in aberanta situatie de a plati pentru a scapa de muntii de hartie din curte? Pentru ca, in prostia lor, cei care dirijeaza acest sector si cei care au privatizat astfel de fabrici n-au impus niste prevederi foarte clare pentru mentinerea in viata a acestei importante activitati, intrucat nicio economie – cu atat mai mult cea romaneasca – nu-si poate permite o astfel de risipa. Teoretic, potrivit HG nr. 1872/2006, suntem obligati sa reciclam si sa valorificam, in acest an, 60 la suta din volumul deseurilor de hartie sau carton rezultate intr-un domeniu sau altul.
In realitate, nu se face mai nimic, din pacate, desi avantajele reciclarii sunt nenumarate. Ne permitem sa le reamintim factorilor responsabili doar cateva, nadajduind ca, astfel, nu vor sta cu mainile in san: o tona de hartie reciclata salveaza taierea a 17 copaci. Totodata, reduce consumul de energie electrica cu 4.102 kwh, cel de apa cu 26.000 de litri si micsoreaza emisiile de carbon in atmosfera cu 95 la suta. Potrivit specialistilor, hartia reprezinta circa 41 la suta din gunoiul menajer produs de om.