Productia de grau din Romania a scazut cu 20%

Productia agricola a Romaniei a scazut dramatic ca urmare a schimbărilor climatice din ultimii ani, potrivit specialistilor din cercetare agricola prezenti vinerila conferinta ”Metode de gestiune a riscurilor agropedoclimatice prin alternative de transfer”, desfasurat la sediul Academiei de Studii Economice (ASE). Evenimentul a fost organizat in cadrul unui proiect de cercetare finantat de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei.

”Comparand productia pe zece ani de dinainte de Revolutie cu cea din urmatorii zece ani, am pierdut 2% la porumb, 20% la grau, 26% la floarea soarelui. Pierderile la nivel national in ceea ce priveste productia agricola se ridica la 16%”, a declarat dr. Mihail Dumitru, de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie si Protectia Mediului (ICDPAP).

El a mentionat ca exista si culturi a caror productivitate a crescut, precum cartoful, cu 10%, dar si sfecla si soia, care au fost cultivate in soluri propice si pentru care conditiile climaterice au fost benefice.

Potrivit reprezentantilor ICDPAP, stimularea productiei agricole este posibila prin aplicarea unui set de masuri tehnologice in ceea ce priveste alegerea culturii potrivite in functie de specificul solului, alegerea perioadei de cultivare, diversificarea sistemului de irigatie si de fertilizare, precum si regandirea modalitatii de finantare in agricultura.

Text de Raluca Petrescu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri