Presedintele EWEA: Romania are potential eolian, dar nu si vointa politica

 Arthourus Zervos, presedintele Asociatiei Europene a Energiei Eoliene – EWEA, vorbeste cu Green Report despre potentialul si obstacolele Romaniei in ce priveste energia eoliana. Acesta crede ca tara noastra are un potential ridicat in ceea ce priveste energia eoliana, dar atrage atentia ca este nevoie de un cadru legislativ pentru atingerea tintelor. Absolvent al Facultatii de Inginerie Mecanica si Aerospatiala din cadrul Universitatii Princeton, Zervos lucreaza de peste 20 de ani in domeniul energiei regenerabile.


A consemnat Carmen Albisteanu
carmen.albisteanu@green-report.ro
 

Care sunt perspectivele Romaniei in ce priveste energia eoliana?

Cred ca Romania are un mare potential. S-a vorbit despre un potential de aproape 3.000 de MW, ceea ce nu este deloc putin. Consideram Romania una dintre cele mai importante piete emergente din Uniunea Europeana, care va avea unul dintre cele mai rapide ritmuri de crestere in acest sector, alaturi de Polonia.

Pana in 2020, 24% din energia consumata in Romania trebuie sa provina din surse regenerabile. Care sunt cele mai mari impedimente in atingerea acestei tinte?

In primul rand, Romania trebuie sa aiba un cadru legislativ functional. Fara acest cadru legislativ nu vor putea fi implementate proiecte sustenabile. In al doilea rand, este vorba despre reteaua nationala de electricitate si de “racordarea” energiei eoliene la aceasta. Trebuie sa vedem cata energie eoliana putem sa inglobam.

In ce masura ar putea cresterea cererii sa influenteze atingerea tintei de 24%?

Problema cresterii cererii de energie este critica, atat pentru Romania cat si pentru multe alte tari. Romania trebuie sa se concentreze foarte mult pe eficienta energetica. De asemenea, cand vorbim de ponderea energiei regenerabile in consumul total, vorbim de procente care sunt calculate si in functie de evolutia cererii. Uniunea Europeana ar trebui sa fie foarte atenta deoarece cresterea cererii de energie este o problema importanta. Trebuie sa se aiba in vedere un efort combinat de a dezvolta sectorul energiei regenerabile, dar si eficienta energetica.

Domnul Jannik Termansen, reprezentantul Vestas, a declarat ca Romania nu va reusi sa isi indeplineasca tinta asumata pana in 2020 nici macar cu ajutorul unor politici energetice eficiente. Credeti ca va fi chiar atat de greu?

Este o intrebare dificila, deoarece pana acum nu s-a facut mare lucru in sensul unor politici energetice eficiente. Este nevoie de timp pentru ca lucrurile sa se puna in miscare. Nu este imposibil sa isi atinga tinta, insa trebuie sa existe vointa politica din partea guvernului si a administratiei. Daca exista vointa politica, lucrurile pot decurge mai bine decat ne asteptam. Insa stiti cum sunt politicienii in tarile noastre (n.r. – Grecia si Romania)…

Care sunt punctele asupra carora ar trebui sa se concentreze Romania in domeniul energiei eoliene?

Exista doua mari surse de energie regenerabila pe care Romania le poate exploata: energia eoliana si biomasa pentru energie termica. Acestea doua pot reprezenta o contributie foarte importanta la volumul total al energiei regenerabile. Desigur, exista si celelalte ramuri, cum ar fi energia produsa in hidrocentrale, insa aceasta este deja foarte dezvoltata in Romania si are un potential de crestere mai redus. Intrebarea este cat de mult mai putem sa facem, iar in domeniul energiei eoliene mai sunt multe de facut.

Ce parere aveti despre strategia Romaniei in domeniul energiei eoliene?

Consider ca este bazata pe aspecte ce tin de capacitatea interna si are in vedere o dezvoltare sustenabila. Insa acesta este un semn de intrebare pe care trebuie sa si-l puna foarte multe state. Daca este vorba de cifre si de politici, totul arata bine, insa trebuie sa vedem cum stam la capitolul “realitate”.
Puteti sa enumerati cateva modele de succes de la care Romania ar avea ceva de invatat?

Trebuie sa ne concentram atentia asupra tarilor dezvoltate, cum ar fi Germania, Spania, Danemarca. Pentru Romania, cred ca modelul cel mai relevant este Portugalia, deoarece prezinta cateva similaritati: este o tara mai putin dezvoltata, cu un pondere mare a energiei hidro in cea regenerabila. Insa toate tarile in care exista politici de succes si o infrastructura a industriei bine pusa la punct ar trebui sa fie modele de urmat.

Cum va influenta dezvoltarea energiei eoliene preturile pe piata energiei?

Este o intrebare dificila. Depinde de felul in care vor evolua preturile la energia traditionala. In general, energia eoliana pare sa fie mai scumpa la o prima vedere. Insa pe termen lung, ea va trage preturile la energie in jos. Trebuie privit pe termen lung, deoarece chiar daca la inceput este mai scumpa, in timp costurile se reduc.

Ce parere aveti despre interesul crescut al investitorilor straini in piata energiei eoliene din Romania?

Investitiile in energie eoliana sunt investitii mari. Este foarte bine ca exista acest interes crescut din exterior. Sa luam exemplul Greciei, unde au investit in energia eoliana companii din sectoare diferite, cum ar fi constructiile. Pentru straini este greu sa intre pe piata din Romania, insa interesul lor arata ca exista o stabilitate economica aici si asta este o perspectiva atractiva. Investitorii trebuie sa fie atenti pentru ca in Romania sunt oportunitati bune, dar trebuie sa fie seriosi. Energia eoliana este o investitie de viitor, una dintre marile “afaceri” ale viitorului.

Foto: Green Report
 

spot_img

Ultimele știri