Peste 850 de specii noi, de la pesti orbi si paianjeni subterani, au fost descoperite sub pamantul Australiei, anunta Telegraph.
Aceste creaturi oarbe s-au adapostit in subteran din cauza schimbarilor climatice in urma cu zeci de milioane de ani si au supravietuit de atunci in bezna.
Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceste descoperiri sunt numai o cincime din miile de specii care ar putea trai in grote si caverne mici aflate sub desert.
Biologul evolutionist Andy Austin, de la Universitatea Adelaide din Australia a spus ca insectele descoperite sunt supravietuitori din urma cu 20-30 milioane de ani, cand padurile tropicale acopereau o parte mai mare din Australia.
“Centrul si sudul Australiei erau locuri mult mai umede in urma cu 15 milioane de ani cand exista o diversitate infloritoare de nevertebrate care traiau la suprafata”, a spus Austin.
“Insa continentul a devenit tot mai secetos, proces care a durat pana acum un million sau doua de ani, rezultand in actualul mediu arid”, a mai spus acesta.
Prin urmare, speciile s-au refugiat in habitate izolate precum apele subterane si micro cavernele in care au supravietuit si evoluat, a mai explicat biologul.
Paianjeni, crustacee mici si viermi au fost descoperiti in timpul unei cercetari care a durat patru ani. “Toate creaturile descoperite sunt oarbe, nu au ochi si nici pigment, deci sunt albe sau deschise la culoare”, a explicat Austin.
Nole specii, care reprezinta un nou element de biodiversitate in Australia, sunt acum amenintate de minerit si agricultura.
Foto: telegraph.co.uk