Peste 60% dintre romani au acasa electrocasnice nefunctionale

Romanilor le vine greu sa se desparta de electrocasnicele vechi, iar 61,4% dintre ei inca mai pastreaza acasa frigidere, televizoare, calculatoare si alte echipamente electronice si electrocasnice nefunctionale, arata un studiu realizat de Daedalus Millward Brown pentru ECOTIC.

Peste 90% dintre romani admit ca activitatea de colectare selectiva a deseurilor este foarte importanta, insa nu actioneaza in aceasta directie. Ei sunt dispusi sa adopte un comportament ecologic privind echipamentele electronice doar in masura in care acest lucru nu presupune eforturi foarte mari din partea lor si, eventual, li se ofera facilitati la achizitia altor produse noi.

In prezent, in 99,2% dintre gospodariile din Romania exista un frigider/congelator, in 97, 3% exista o masina de spalat rufe, 89, 8% dintre romani au un uscator de par, 99,2% au televizor, 86,9% au un calculator, iar in 99% dintre gospodarii exista telefon mobil.

Fata de anul 2008, populatia a renuntat la produsele mai vechi de 5 ani. De asemenea, se observa o crestere usoara a intentiei de a limita durata de folosire a acestor echipamente. In ultimul an a crescut numarul gospodariilor in care au fost achizitionate echipamente electrocasnice de mici dimensiuni, cum ar fi cuptorul cu microunde sau robotul de bucatarie. O cresere importanta s-a observat si in ce priveste placile si periile de par electrice care, de la un procent aproape nesemnificativ anul trecut, au ajuns la 10,6% anul acesta.

In locuintele romanilor, cele mai vechi aparate sunt telefoanele fixe, avand in vedere faptul ca in 38% dintre gospodariie exista telefoane fixe mai vechi de cinci ani. La mica distanta sunt masinile de spalat rufe: 27% dintre romani au acasa masini de spalat mai vechi de cinci ani, insa procentul a scazut semnificativ fata de anul trecut, cand ajungea la 39%.

O mare parte dintre romanii care nu vor sa isi mai tina electrocasnicele vechi in gospodarie prefera sa le duca la tara, pentru a fi folosite acolo in continuare.

"Nu avem date in acest sens, insa procentul celor care isi duc televizoarele si alte electrocasnice vechi in mediul rural nu depaseste 20%. Este forba despre refolosire, despre realocarea echipamentelor uzate catre rude, catre persoane cu posibilitati mai reduse, lucru care nu este interzis ci, din contra, este inclus in legislatie", a declarat pentru Green Report presedintele ECOTIC, Valentin Negoita.

Criza tine electrocasnicele noi pe rafturi si pe cele vechi in gospodarii

In acest moment 61,4% din populatie detine in gospodarie echipamente nefunctionale. Procentul este mai mic decat in 2008, cand 65,8% dintre romani inca mai aveau acasa televizoare, masini de spalat si alte echipamente nefunctionale. Peste 41% dintre romani pastreaza aparatele vechi deoarece nu stiu ce sa faca cu ele, in timp ce peste 26% dintre ei spera sa le repare. Acest comportament poate fi explicat partial prin dificultatile economice prin care trec romanii in aceasta perioada, reflectate intr-o scadere cu 60% a vanzarilor de electrocasnice, potrivit reprezentantilor ECOTIC. De asemenea, existenta promotiilor la anumite produse este un factor decisiv in alegerea unui produs electronic sau electrocasnic nou.

"Tendinta, in aceste momente mai grele, de criza, este de a pastra echipamentele vechi cat mai mult, pana cand isi dau obstescul sfarsit si aceea de a cumpara echipamente noi, la preturi promotionale, pentru a le pastra o perioada mai lunga de timp. Acest lucru se va transfera intr-o cota de colectare mai redusa de la populatie", a declarat pentru Green Report Valentin Negoita.

Negoita a explicat ca pierderea estimata in ce priveste deseurile electronice si electrocasnice colectate din gospodarii va fi partial acoperita din segmentul de business, care isi schimba cu regularitate echipamentele si care nu depinde in aceeasi masura de presiunile crizei.

Telefonul mobil – jucaria care confirma regula

Diferentele dintre Romania si statele din vestul Europei sunt mari in ce priveste colectarea deseurilor electronice si electrocasnice. Ciclul de utilizare al echipamentelor la noi este cel putin dublu fata de ceea ce se inregistreaza in medie in Uniunea Europeana, sustine presedintele ECOTIC. Pe de alta parte, vest-europenii au o infrastructura de colectare mult mai bine pusa la punct, un comportament civic mai pronuntat, dar si o putere de cumparare mai mare.

Majoritatea romanilor folosesc aparatura electrocasnica pana cand se uzeaza si devine nefunctionala, acesta fiind si principalul motiv pentru care isi cumpara frigidere, televizoare sau masini de spalat noi. Insa nu acelasi lucru se poate spune despre telefoanele mobile, care se uzeaza tehnologic rapid si pe care consumatorii romani prefera sa le schimbe mai des, cu unele mai noi si mai performante.

"Telefoanele mobile sunt trendy. Telefoanele mobile sunt exceptia de la regula. Au devenit o platforma multifunctionala: poti sa vorbesti, asculti mesaje si dai mesaje, asculti muzica etc. Si preturile sunt promotionale, suficient de accesibile. Telefonul mobil este o jucarie utila, un instrument de comunicare si de lucru extrem de important, care indeparteaza consumatorul de la alte echipamente, cum ar fi un mp3 player de sine statator, poate chiar de la un televizor mic sau faxuri. Unele echipamente devin desuete pentru ca acest telefon mobil a devenit super performant", a precizat Valentin Negoita.

Diferenta dintre comportamentul romanilor si al locuitorilor din estul si centrul Europei este, insa, mai redusa.

"Ce vedeti la noi, vedeti in mare masura in Polonia, Ungaria si Slovacia", a conchis presedintele ECOTIC.

Text: Green Report / Carmen Albisteanu
Foto: Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri