Dezvoltarea urbana cauzeaza extinctia plantelor locale. O echipa internationala de botanisti a comparat ratele de extinctie a plantelor din 22 de orase din intreaga lume, potrivit BBC News.
Atat Singapore, cat si New York, dispun acum de mai putin de o zecime din vegetatia lor initiala. Insa sunt si cazuri mai fericite. San Diego din SUA si Durban din Africa de Sud isi mentin inca peste doua treimi din flora lor originala.
“Rapida si continua dezvoltare a oraselor ameninta semnificativ biodiversitatea globala”, a aratat Amy Hahs, cercetator in cadrul Centrului de Cercetare Australian pentru Ecologie Urbana.
Prin urmare, Hans impreuna cu alti colegi de-ai sai de la alte universitati din Australia, Noua Zeelanda, Singapore, Marea Britanie si SUA, s-au uinit pentru a incerca sa inteleaga procesul extinctiei vegetatiei urbane pentru a gasi soluii de prevenire a acestuia.
Echipa de cercetatori a descoperit ca cele mai multe orase care au avut parte de schimbari la nivelul vegetatiei sunt europene. Printre acestea se numara Glasgow din Marea Britanie, Viena din Austria si Zurich din Elvetia.
Insa si orase precum Singapore si New York au pierdut multa vegetatie din cauza dezvoltarii urbane. "Singapore si New York au pierdut 600 de specii de plante de la o diversitate de 2.179 de specii, la doare 1.361”, a explicat Hahs.
Pe de alta parte, in orasele cu vegetatie in procent de 30% se inregistreaza rate mai scazute de extinctie a plantelor. De exemplu, atat San Diego cat si Durban isi mentin peste 60% din acoperamantul lor de vegetatie nativa si ambele au pierdut doar 11 specii de plante.
Foto: BBC