Aproape toate speciile si ecosistemele au continuat sa inregistreze pierderi in ultimii ani, in ciuda eforturilor internationale de conservare, se arata intr-un studiu de amploare publicat in revista Science.
Chiar daca, in 2002, Conventia ONU privind diversitatea biologica, a anuntat ca rata de disparitie a biodiversitatii va scadea pana in 2010, Natiunile Unite anunta acum ca tinta nu va fi indeplinita.
„Desi natiunile au pus in aplicare politici importate pentru a incetini declinul biodiversitatii, acestea au fost lamentabil de inadecvate , iar discrepanta dintre presiunea de pe biodiversitat si solutii devine si mai mare”, a declarat pentru BBC Stuart Butchart, cercetator pentru ONU.
40% mai putini corali
Din 1970, numarul de specii de animale a scazut cu 30%, suprafata acoperita cu mangrove si plante subacvatice a scazut cu 20%, iar numarul de corali s-a diminuat cu 40%, potrivit Programului pentru Mediu al Natiunilor Unite (UNEP).
Cu toate ca aproximativ 12% din pamant este protejat, nu toata aceasta suprafata este administrata eficient. In plus, mai putin de 1% din oceane sunt protejate.
„Analiza noastra arata ca guvernele nu au reusit sa indeplineasca promisiunile pe care le-au facut in 2002. Biodiversitatea inca dispare mai repede ca niciodata si am facut putine progrese pentru a reduce presiunea de pe specii, habitate si ecosisteme”, a explicat Stuart Butchart.
Noile tinte pentru biodiversitate trebuie fixate in octombrie 2010 la summitul Conventiei ONU privind diversitatea biologica, ce va avea loc in Nagoya, Japonia.
Foto: The Telegraph