ONG-urile romanesti se unesc pentru un acord real la COP15

Iubitorii mediului au participat sambata, incepand cu ora 18:30, la o seara de veghe pentru a transmite mesajul „The World Wants A Real Deal” (Lumea vrea un acord real) catre decidentii si negociatorii care participa la summitul climatic de la Copenhaga (COP15).

Scopul acestui eveniment mondial este cel de a sublinia importanta summit-ului de la Copenhaga cat si de a-i incuraja pe delegati sa ajunga la un acord ambitios si durabil.

In cadrul acestei actiuni, organizate de Coalitia ONG-urilor de mediu din Romania, s-au aprins lumanari in 14 orase din tara, la aceeasi ora cu alte sute de organizatii non-guvernamentale si cetateni de pe glob. In Bucuresti, actiunea a avut loc in Piata Constitutiei.

Locurile de veghe din celelalte orase confirmate din Romania au fost urmatoarele: Miercurea Ciuc – Piata Libertatii, Brasov – Piata Sfatului, Cluj-Napoca – Organizatiile neguvernamentale – Piata Lucian Blaga, Bacau – Piata Pietonala din fata Casei de Cultura, Targu Mures – Piata Teatrului, Timisoara – Piata Victoriei (fosta Piata Operei) – in fata Operei Nationale, Braila – Strada Mihai Eminescu, Arad – Bulevardul Revolutiei, Pascani – Piata Unirii, Rasinari – Piata Andrei Saguna, Tudra – Parcul Muzeul de Istorie Turda, Maureni – Strada Principala si Oradea – Piata Unirii, ansamblul Mihai Viteazul.

Miza intalnirii de la Copenhaga, la care participa reprezentanti din 192 de state, este semnarea unui nou acord cu caracter obligatoriu pentru semnatari, care sa limiteze eficient emisiile de gaze cu efect de sera la nivel mondial. Acest nou acord ar urma sa il inlocuioasca pe cel semnat la Kyoto, in 1997, care urmeaza sa expire in 2012.

Oameni de stiinta reuniti in Grupul Interguvernamental Privind Schimbarile Climatice, avertizeaza ca daca temperatura medie la nivelul planetei va creste cu mai mult de 2 grade Celsius, modificarile climatice vor fi ireversibile, iar costurile asociate reducerii efectelor schimbarilor climatice ar putea ajunge la 500 de miliarde de dolari pe an.

Foto: guardian.co.uk

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri