ONG-urile din Romania se lupta cu criza si birocratia pentru salvarea mediului in 2010

La startul unui nou an, ONG-urile de mediu din Romania sunt deja pregatite cu proiecte noi, cu care isi propun sa infrunte criza economica si birocratia din minister. In asteptarea momentului in care autoritatile vor vedea in proiectele de mediu oportunitati economice, organizatiile ce militeaza pentru dezvoltarea durabila nu par convinse ca schimbarea culorii poltice a ministrului Mediului va aduce si o schimbare a prioritatilor la nivelul executivului.

Text de Alina Coldea
alina.coldea@green-report.ro

Proiect international pentru conservarea Carpatilor

ONG-urile de mediu din Romania si-au propus continuarea proiectelor care au avut succes in 2009. Dintre cele 12 proiecte cu care incepe anul organizatia Salvati Dunarea si Delta, unele s-au desfasurat si in 2009.

“Trebuie sa formam o atitudine atat din partea turistilor, cat si din partea localnicilor din Delta. In directia aceasta avem un concurs de gatit, care are o puternica dimensiune sociala. Premiile concursului, asa cum am facut si anul trecut, sunt donate comunitatilor locale pentru a acoperi anumite nevoi de investitii sociale”, a explicat directorul Salvati Delta, Costel Popa.

World Wide Fund (WWF) Romania va continua demersurile pentru a imbunatati starea de conservare a ariilor naturale din bazinul Dunarii si arcul carpatic.

“Avem proiecte care vizeaza reconstructia ecologica a zonelor umede din Delta, imbunatatirea managementului unor situri Natura 2000, imbunatatirea starii de conservare a unor specii de pasari – rata rosie si cormoranul pitic – si managementul responsabil al padurilor de lunca”, a declarat Luminita Tanasie, director de program WWF. In Carpati, organizatia participa la un proiect international, in care sunt implicate toate tarile strabatute de lantul muntos.

Cele sapte proiecte demarate deja de organizatia Terra Mileniul III se refera la achizitiile publice ecologice, promovarea energiilor regenerabile, realizarea unei instalatii de brichetare a paielor, blocarea dezvoltarii energiei nucleare, promovarea biocombustibililor si promovarea eficientei energetice intr-o comuna din Calarasi.

Criza greu de contabilizat

Pentru organizatia MaiMultVerde, anul 2010 incepe cu cel putin trei proiecte. “Nu putem estima inca numarul exact pentru ca suntem in discutii cu diferiti sponsori si parteneri. Este un proces greu de contabilizat acum. Inca nu putem estima masura in care criza ne va afecta si in 2010”, a aratat Anamaria Bogdan, manager comunicare pentru MaiMultVerde.

In schimb, Terra Mileniul III nu pare afectata de evolutiile financiar-economice. “Niciodata nu stii la inceputul anului cate proiecte vei avea pana la final. Comparativ cu anii precedenti, avem asigurate proiectele pentru necesitatile noastre pentru sase-sapte luni, ceea ce e un lucru bun. Am avut ani in care nu am avut asigurate proiecte decat pentru doua-trei luni. Nu cred ca ne va afecta criza. Nici in 2009 nu ne-a afectat”, explica Lavinia Andrei, presedinte Terra Mileniul III.

Anul are semne bune si pentru organizatia Salvati Dunarea. “Fata de 2009 a crescut semnificativ numarul de proiecte. 2010 va fi in continuare un an de criza, iar finantarile private vor fi in continare reduse, dar nu inexistente. Insa ne bazam si pe o serie de proiecte din finantari publice”, a aratat Costel Popa.

In 2010, WWF si-a propus sa incerce o prima propunere de proiect pentru Axa 4 din POS Mediu, chiar daca nu e favorabila pentru ONG-uri. “Modul in care este facut ghidul aplicantilor favorizeaza mai mult institutiile de stat: agentiile de protectia mediului, institutele de cercetare. Recuperarea banilor pe actiunile deja derulate merge foarte greu. Organizatia trebuie sa aiba o capacitate de prefinantare importanta pentru a duce proiectul la bun-sfarsit”, explica Luminita Tanasie.

PD-L-ul a cedat padurile, UDMR va ceda Rosia Montana

Noul ministru al mediului, UDMR-istul Laszlo Borbely s-a facut deja remarcat la nivelul ONG-urilor, prin zvonurile care continua sa inconjoare proiectul Rosia Montana.

“Din declaratiile care au fost facute pana acum, cele mai multe s-au referit la proiectul Rosia Montana. Prioritatea guvernului este atragerea a cat mai multe fonduri catre stat, din toate sursele posibile si mai putin respectarea rigorilor de mediu. Eu sper ca totusi acesta va fi doar nivelul declarativ si ca se vor putea respecta procedurile legale pentru toate proiectele de investitii sau de infrastructura. Daca nu vor fi respectate noi vom sesiza aceste lucruri si vom toate caile legale pentru alertarea opiniei publice”, a declarat reprezentantul WWF.

Presedintele Terra Mileniul III este mai categoric. “Nu cred ca mediul va deveni o prioritate. Toate zvonurile despre Rosia Montana ma fac sa cred ca deja este un targ gata facut. PD-L-ul a cedat padurile la ministerul Mediului, iar UDMR-ul va ceda Rosia Montana”, sustine Lavinia Andrei.

Organizatia Salvati Delta isi propune sa reia dialogul cu ministerul pe tema reformarii fondului de mediu si a accesibilitatii fondurilor europene, proces intrerupt de alegerile prezidentiale. “Partidul Democrat nu este un interesat de mediu din cate observ. Partidele conservatoare, ca PD-L, nu au o platforma atat de pro-ecologista, iar asta se si vede din actiunile ministrului Videanu apropo de Rosia Montana. Nu am putut observa ca au facut o prioritate din protectia mediului, ca program de guvernare, dar mediul nu a fost niciodata o prioritate”, a explicat Costel Popa.

“Deocamdata noi avem asteptari foarte mari de la el si speram sa ni le indeplineasca. Mediul ar trebui sa devina o prioritate, mai ales avand in vedere contextul economic. Asteptarile sunt mari, rezultatele le vom vedea pe parcurs”, a precizat reprezentantul MaiMultVerde, Anamaria Bogdan.

Foto: Anita Vizireanu / Green Report

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri