Pompele de caldura

Text de Dan Vlad, www.viitorplus.ro – Asociatia pentru Dezvoltare Durabila

De curand l-am intalnit pe Sorin Pirsu, director Ascolor. Imi povestea despre avantajele pompelor de caldura geotermale pentru ca tocmai instalase un sistem in noiembrie 2006 pentru sediul companiei sale: "cu toate ca aveam gazul tras la poarta, am ales solutia pompelor de caldura geotermala de oarece am considerat
recuperarea destul de rapida a investitiei: 5-6 ani pentru o suprafata de 500 mp. In plus, apreciem posibilitatea de a folosi sistemul atat pentru incalzire pe timp de iarna, cat si pentru racire pe timpul verii – anul acesta ne-a fost foarte folositor". El a mai precizat ca valoarea investitiei s-a ridicat la aproximativ 35.000 euro, din care o treime a fost valoarea pompei propriuzise.

Mi-am adus aminte ca vazusem cateva prezentari ale unor astfel de sisteme in aprilie, la ConstructExpo. Mi se parusera interesante, imi doream sa aflu mai multe pentru casa pe care mi-o voi construi anul urmator, dar pana la intalnirea cu Sorin uitasem de ele.

Acum eram din nou curios, asa ca am purces la a cauta informatii. Iata ce am aflat.

Ce sunt pompele de caldura?

Probabil ca detineti o pompa de caldura fara sa realizati asta: un frigider este, de fapt, un tip de pompa de caldura. Cand sunt folosite pentru incalzire, pompele de caldura economisesc energie prin extragerea caldurii dintr-o sursa externa si o folosesc in interiorul cladirii. Pot fi utilizate pentru orice fel de nevoie normala de incalzire. Aceasta tehnologie aparent "magica" nu este noua, dateaza din anii "50.

Ce este, de fapt, o pompa de caldura: un dispozitiv care "muta" caldura dintr-un loc in altul printr-un proces de transfer. Instalatiile de climatizare cu pompe de caldura folosesc energia termica inmagazinata in scoarta pamantului sau in apele freatice. Temperatura constanta a pamantului la o adancime mai mare de 1,5 m (10-12° C) indiferent de temperatura exterioara, da posibilitatea pompei de caldura sa functioneze cu o eficienta energetica buna. Astfel, acest sistem poate fi mai eficient decat cele conventionale de incalzire (centrale pe gaze, electrice sau pe combustibili solizi) ori cele de racire (aer conditionat).

Avantaje

In momentul de fata, aceste instalatii de climatizare sunt foarte raspandite in Europa (mai ales in tarile scandinave, Elvetia, Benelux, Austria, Germania) datorita avatajelor pe care le ofera:
– sunt nepoluante
– nu exista pericol de explozie
– nu exista pericol de intoxicare
– nu necesita o intretinere speciala ca instalatiile pe gaz sau combustibili solizi
– nu necesita existenta unui cos de evacuare
– nu necesita existenta unei camere special amenajate pentru functionare

Provocari

Impedimentul major in achizitia sistemului este investitia initiala mai mare, dar, avand in vedere costurile mici de functionare, investitia se amortizeaza destul de repede. Un alt impediment este riscul de a nu gasi un furnizor serios din cauza unei piete nedezvoltate inca, chiar daca cu o vechime destul de mare – aproximativ 6 ani. In afara costurilor lunare de consum trebuie luate in calcul si urmatoarele aspecte:
– centralele pe combustibil lichid sau gazos au o durata de functionare de 12 ani (conform normativelor ISCIR), in timp ce o pompa de caldura – o durata de minimum 25 de ani (presupune achizitionarea a minimum doua centrale termice normale pe durata de functionare a unei pompe de caldura, iar dupa acei 25 de ani, nu este necesara decat inlocuirea compresorului)
– centralele pe combustibil lichid sau gazos necesita existent a unui proiect si a unor avize pentru montare si inlocuire (conform normativelor ISCIR si DISTRIGAZ), in timp ce pentru pompa de caldura nu este nevoie de niciun proiect cu avize speciale
– centralele pe combustibil lichid sau gazos necesita revizii anuale (conform normativelor ISCIR si DISTRIGAZ), in timp ce pompa de caldura nu necesita o intretinere serioasa. Am aflat ca exista mai multe tipuri de pompe. Sistemele cele mai frecvent folosite, pe langa cel care utilizeaza energia pamantului, sunt: aer-aer, apa-aer, aer-apa si apa-apa. Dintre aceste sisteme, cel mai folosit este cel apa-apa deoarece poate fi utilizat in zonele cu variatie mare a temperaturii exterioare. Sistemul apa-apa poate fi instalat in trei variante: cu doua puturi (circuit deschis, un put din care se absoarbe apa din panza freatica si celalalt pentru a deversa
apa dupa ce a trecut prin pompa de caldura), cu serpentina orizontala (circuit inchis, fara impact asupra mediului ambiant, dar necesita o suprafata de teren mai mare pentru amplasare) si cu serpentina verticala (circuit inchis, fara impact asupra mediului ambiant, necesita foraje mai mici in care se introduc serpentinele si nu e nevoie de o suprafata mare de teren).

Investitia initiala

Pompa de caldura: 5.000-15.000 euro
Instalatia complementara: 5.000-15.000 euro
Manopera: 1.000-5.000 euro
Preturile variaza in functie de mai multe criterii: tipul/categoria de pompa, puterea/suprafata necesara in a fi acoperita si, nu in ultimul rand, compania care importa/distribuie/monteaza sistemul. Stiu ca pretul unei pompe de caldura ar necesita initial un efort financiar mai mare fata de achizitia unui sistem clasic, dar parca pe termen lung bataia de cap este mai mica. Daca ma mai gandesc si la posibilitatile de scumpire a combustibilor (mai ales a gazului), la lipsa de independenta energetica a Romaniei, ca sa nu mai vorbesc despre perspectiva epuizarii re surselor naturale, parca mai gasesc cateva argumente in favoarea pompelor.

"Desi oamenii sunt din ce in ce mai informati despre ele, deocamdata pompele de caldura nu sunt o optiune reala, serioasa, pe piata din Romania. Apreciez ca sunt maximum zece companii care iau in serios comercializarea acestor sisteme acum. Probabil ca in maximum 2-3 ani piata va creste, in anumite conditii chiar exploziv (marirea pretului gazului si mai ales daca vor exista subventii ca in Uniunea Europeana de 30%-50%)", a spus Dan Brancus-Ignat, director general Termo solare, unul dintre distribuitorii de pompe existenti pe piata.

Pentru casa mea am mai aflat ca ar fi bine sa combin utilizarea pompei cu alte cateva elemente de actualitate in constructia unei case moderne:
– izolarea serioasa a casei (pentru ca astfel nu pierde caldura, deci creste eficienta pompei)
– echipamente (cum ar fi ventiloconvertorul si radiatorul) pregatite pentru temperaturi sub 50° C
– instalarea unui tank special, la care pot monta oricand mai tarziu, in functie de buget, fie panouri solare, fie orice alta centrala (de preferinta cu condensatie) sau sistem compatibil In concluzie, as inclina spre utilizarea pompei de caldura, dar, in acelasi timp, am ramas cu gandul la posibilitatea subvent iei de 30%-50%. Oare merita sa mai astept?

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri