Studiu: Poluarea aerului, probabil responsabilă de 30.000 de decese pe an, în SUA

Deși în atenția tuturor, în legătură cu poluarea aerului, apar cel mai des țări precum India, Pakistan, Bangladesh sau Filipine, un nou studiu arată că există probleme și în Statele Unite. Astfel, cu tot cu reglementările clare ale calității aerului, 30.000 de decese pe an ar fi fost cauzate de această problemă.

Cercetătorii de la Imperial College din Londra susțin că aceste decese au avut loc în ciuda faptului că țara are un standard de calitate a aerului respectat de toate statele. Ceea ce sugerează, spun oamenii de știință, că este nevoie de reglementări mult mai stricte.

„Cred că cea mai importantă concluzie este că scăderea limitelor poluării aerului ar putea amâna, în SUA, în total, zeci de mii de morți pe an”, a spus Majid Ezzati, autorul studiului, potrivit CNN.

Analiza a luat în calcul decesele din 1999 până în 2015, cel mai recent an din care sunt disponibile astfel de date, de la 750 de stații de monitorizare a aerului din toată America. Au luat în calcul, în special, microparticulele PM2.5.

Cercetătorii au comparat acele date despre aer cu informații despre decese și au căutat legături între poluare și boli cardio-respiratorii, despre care se crede că sunt înrăutățite de particulele de poluare din aer. Echipa a luat în calcul o varietate de factori, printre care vârsta, educația, situația financiară și dacă persoanele fuseseră fumătoare sau nu.

 „Eliminând orice posibile alte explicații, tot rămâi cu câteva zeci de mii de decese nejustificate”, a subliniat Ezzati.

Studiul a mai arătat că efectele poluării erau resimțite mai puternic în zonele în care trăiau oameni cu venituri mici, unde rata de oameni de culoare era mai mare și unde mai puțini elevi absolveau școala.

Ei au mai descoperit că anumite state din sud, cum ar fi Los Angeles, Arkansas, Oklahoma și Alabama, au înregistrat cele mai multe morți din cauza microparticulelor.

 „Dacă facem actualele standarde mai stricte, este o probabilitate foarte mare să întârziem zeci de mii de morți pe an, iar oamenii să trăiască mai mult”, a mai spus Ezzati.

Cea mai bună soluție, spun oamenii de știință, este înăsprirea standardelor de calitate ale aerului, însă această măsură – deși ar avea multe beneficii pentru sănătate – întâmpină rezistență politică.

Această rezistență vine din parte administrației Trump, care încearcă chiar să slăbească standardele impuse ale calității aerului.

În prezent, fostul șef al departamentului de calitate a aerului din cadrul Agenţiei de Protejare a Mediului (EPA) din Statele Unite, William L. Wehrum, este cercetat pentru încălcarea legilor etice după ce s-a întâlnit cu foști clienți din vremea în care era avocat și un înfocat susținător pentru industriile de petrol, cărbune și gaze. Acesta a luptat pentru mai bine de un deceniu împotriva EPA, în justiție, apărând producătorii de produse chimice, rafinăriile, forajele de petrol și centralele de ardere a cărbunelui, până când a ajuns să propună aceste schimbări din interior.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri