Poluarea produce efecte inedite: uscatul rufelor în balcon ar putea deveni istorie

Tot mai mulți români renunță să își mai usuce rufele pe balcon sau în curte, în marile orașe, pe fondul accentuării poluării. Un efect direct – în pandemie, piața uscătoarelor de rufe a crescut cu 72,7%, arată datele Candy Hoover România.

Interesul în creștere al românilor pentru uscătoarele de rufe este pus de specialiști în directă legătură și cu nivelul poluării.

,,În București, în Brașov, în Timișoara, Craiova și în alte mari orașe, nivelul poluării a devenit o reală problemă. Praful și noxele au făcut ca, în multe cazuri, uscarea tradițională a rufelor să nu mai poată fi posibilă. Restricționarea funcționării magazinelor specializate, creșterea ofertelor de uscătoare și, nu în ultimul rând, interesul românilor pentru tehnologii care să le ușureze viața, toate aceste elemente trebuie puse în legătură directă cu creșterea semnificativă a vânzărilor acestor produse”, afirmă Cristina Bănică, Managing Director la Candy Hoover Romania.

Pandemia a schimbat mult din comportamentul de consum al românilor. Dacă înainte de criza COVID, investițiile în casă nu reprezentau pentru mulți dintre români o prioritate, asta mai ales în condițiile în care își petreceau mai mult timp la serviciu, odată ce au trecut la munca de acasă, a apărut nevoia de schimbare.

Pe lista noilor achiziții s-au aflat, în această perioadă, și uscătoarele de rufe, unde volumul vânzărilor a crescut cu peste 72,7%, arată datele Candy Hoover România.

,,Dacă în ianuarie și februarie 2020, pe piața românească s-au vândut, în total, peste 8.000 de uscătoare de rufe, în aceeași perioadă din 2021 s-a ajuns la aproximativ 14.000, un semn al interesului în creștere pentru acest tip de produs”, a mai declarat aceasta.

În plus, românii au aflat, de pe tutorialele online sau din mass media că uscătoarele de rufe îi ajută să prevină apariția mucegaiului în case.

,,De pe Youtube, din publicațiile de specialitate, din experiența prietenilor, a rudelor, mulți au aflat ce probleme pentru sănătate poate genera uscarea rufelor în casă, mai ales într-un mediu închis. Astfel că au căutat soluții optime pentru a evita mucegaiulalergiile și bolile respiratorii”, arată experții de la Frames.

Piața uscătoarelor de rufe, potențial semnificativ

Potrivit experților, potențialul pieței de uscătoare este unul semnificativ, în condițiile în care, în prezent, în România se vinde un uscător la 10 mașini de spălat rufe. În țările vestice, raportul este de 1 la 3.

Pe ansamblu, dincolo de datele din primele două luni din 2020/2021, piața uscătoarelor de rufe din România a raportat, la finele anului trecut, peste 68.000 de unități vândute. Spre comparație, piața mașinilor de spălat rufe a înregistrat vânzări de 580.000 de unități.

Ultimul episod de poluare masivă a aerului din Bucureşti a avut loc la finele lunii ianuarie, când reţelele independente de măsurare au arătat creşteri importante ale concentraţiilor poluanţilor monitorizaţi care au fost chiar şi de trei ori mai mari faţă de nivelul maxim admis.

Citeşte şi:

Amenzi de 2 milioane de lei aplicate de Garda Națională de Mediu, la nivelul Capitalei, pentru calitatea aerului și gestionarea deșeurilor
Șapte depozite de deșeuri neconforme au fost închise. AFM asigură finanțarea pentru închiderea altor nouă
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri