Cel puțin 17 milioane de copii mai mici de un an trăiesc în zone în care poluarea din aer înregistrează niveluri de 6 ori mai mari decât limitele recomandate. Avertismentul vine din partea specialiștilor UNICEF, care au folosit imagini surprinse din satelit pentru a identifica cele mai afectate regiuni.
Dezvoltarea bebelușilor este influențată semnificativ de poluarea din aer în primele 1000 de zile din viața lor. Se pare că plămânii nu sunt singurii afectați, substanțele chimice din aer împiedicând și dezvoltarea creierelor.
Creierul unui nou-născut este mai vulnerabil decât cel al adulților, întrucât este mai mic, copilul respiră mai rapid, iar sistemul lui imunitar nu este pe deplin dezvoltat.
12 milioane dintre cele 17 milioane de copii afectați locuiesc în Asia de Sud, unde nivelurile de poluare cresc într-un ritm accelerat.
Ce boli poate provoca poluarea
Particulele ultrafine din aer sunt atât de mici încât pot pătrunde în sânge, pot călători spre creier și pot afecta bariera hematoencefalică, ceea ce poate cauza inflamații.
Unele particule, precum magnetitele, pot pătrunde în corp prin nervul olfactiv și prin intestin. Din cauza încărcăturii lor magnetice, pot cauza stres oxidativ, care poate provoca ulterior boli neurodegenerative.
Și particulele cunoscute ca hidrocarburi aromatice polinucleare au un efect negativ. Acestea pot afecta părți ale creierului care facilitează comunicarea neuronilor, proces care stă la baza proceselor de învățare și dezvoltare la copii.
Măsuri recomandate pentru reducerea poluării
Potrivit specialiștilor UNICEF, cel mai eficient mod de a îmbunătăți calitatea aerului este aceea de a investi în surse de energie regenerabile, curate, care să înlocuiască folosirea combustibililor fosili. Ei susțin că, deopotrivă, autoritățile ar trebui să garanteze un transport public accesibil și să mărească suprefețele de spații verzi din orașe. Nu în ultimul rând, ar trebui să asigure un bun management al deșeurilor, pentru a preveni arderea deșeurilor și eliberarea de substanțe chimice periculoase în aer.
Pentru protejarea copiilor, experții recomandă măsuri speciale. Ei sugerează ca transportul copiilor să se facă în perioade ale zilei cu niveluri mici de poluare, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, să li se ofere măști anti-poluare. Planificarea urbană poate de asemenea fi de ajutor: producția industrială sau alte activități poluante nu ar trebui să se desfășoare lângă școli sau spitale.