Polonia își propune să închidă cea mai poluantă termocentrală din Europa

Belchatow, cea mai poluantă termocentrală din Europa – care se găsește în Polonia, ar urma să fie închisă până la sfârșitul anului 2036. Guvernul polonez și-a propus ca, până în 2030, ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie să fie de cel puţin 23%.

Decizia a fost luată după ce compania energetică PGE a renunţat la planurile de a dezvolta o mină de cărbune pentru a sprijini termocentrala Belchatow, dar care ar fi generat pierderi.

Informațiile sunt menționate în proiectul unui document publicat de autorităţile locale. Documentul, prezentat pentru consultare publică, este parte a solicitării regiunii Lodz de sprijin de la Fondul pentru o tranziţie justă. Acesta va finanţa proiecte care vor reduce costurile socio-economice pentru comunităţile din întreaga UE care depind în mare măsură de combustibilii fosili sau de sectoare industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră şi care au nevoie să îşi diversifice economia locală.

Termocentrala Belchatow, ale cărei operaţiuni ar fi urmat să fie extinse dincolo de 2030 cu ajutorul minei, va fi închisă în perioada 2030 – 2036, se arată în document.

„Planificarea datelor pentru închiderea unităţilor termocentralei de la Belchatow şi renunţarea la planul de a exploata zăcămintele de la Zloczew sunt de o importanţă fundamentală pentru viitorul complexului Belchatow, al angajaţilor şi al locuitorilor regiunii”, a afirmat directorul general Wojciech Dabrowski potrivit Reuters. „Cele două elemente au o încărcătură simbolică, deoarece de succesul proiectului va depinde în mare măsură succesul transformării energetice a Poloniei”.

În pofida unei creşteri economice susţinute după căderea comunismului, cărbunele are o pondere de peste 70% în producţia de electricitate a Poloniei. În plus, aceasta este singura ţară membră a UE care a refuzat să se angajeze să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, susţinând că are nevoie de mai mult timp pentru a face tranziţia la emisii zero.

Însă, ca urmare a presiunii UE și a creșterii prețului emisiilor de carbon, Polonia a încurajat investițiile în sursele cu emisii scăzute. Conform strategiei energetice până în anul 2040, adoptată recent de Guvernul polonez, ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie va fi de cel puţin 23% în anul 2030, când capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore ar urma să ajungă la 5,9 gigawaţi, comparativ cu zero în prezent. Până în 2040, capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore va ajunge la 11 gigavaţi.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri