Pod de gheata periculos

Pe Dunare, in apropierea orasului Tulcea, in zona milei 45, s-a format un pod de gheata de mari dimensiuni, iar formatiunea poate bloca circulatia sloiurilor din amonte, fenomen care ar putea duce in final la inundatii, a declarat pentru Green-Report prefectul judetului Tulcea, Vasile Gudu.

“Podul de gheata este localizat in zona milei 45. Porneste din zona Ceatal Ismail si continua in sus, spre Braila. Practic, este situat unde Bratul Braila se bifurca cu Bratul Tulcea. In momentul de fata, stim ca trei nave ale AFDJ (Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati n.r.) incearca sa sparga podul. Problema consta in faptul ca formatiunea de gheata poate bloca circulatia sloiurilor venite din amonte. In acesta situatie exista riscul ca apa sa curga peste gheata si sa inunde zona”, a explicat prefectul.

Acesta a spus ca, in urmatoarea perioada, nu exista sanse de inundatii provocate de topirea rapida a zapezii si ghetii, intrucat nivelul Dunarii este foarte scazut.

Comisie pentru situatii de urgenta

O nava s-a scufundat pe Dunare, duminică noapte, în zona Chiciu, judetul Calarasi, după ce un pod de gheata s-a rupt.

Prefectul judetului Calarasi, Emil Musat, a declarat pentru Green Report ca marti a format o comisie pentru situatii de urgenta, care va monitoriza permanent cotele dunarii si situatia digurilor din perimetrul judetului.

“In prezent nu exista pericol de inundatii decat poate prin infiltratii. In perioada urmatoare va creste debitul Dunarii, dar nu semnificativ. In ceea ce priveste gheata, in zona Calarasi este o situatie stabila. Putem spune ca am avut noroc, intrucat blocurile de gheata au plecat in aval pe mijlocul Dunarii, altfel nu afecteaza navele de pe mal”, a precizat prefectul de Calarasi.

Variatii ale nivelului Dunarii

La randul sau, purtatorul de cuvant al Administratiei Nationale Apele Romane, Ana Maria Agiu, a spus pentru Green Report ca, in prezent, debitul Dunarii la intrarea in tara este de aproximativ 3.000 de metri cubi pe secunda.

“Se monitorizeaza nivelul Dunarii din doua in doua ore. Pot avea loc insa cresteri artificiale de nivel cauzate de aglomerari de gheturi pe tot sectorul romanesc al Dunarii”, a mentionat reprezentantul institutiei.

Atentionari hidrologice pentru 12 prefecturi

Comitetului Ministerial pentru Situatiide Urgenta a decis, luni, transmiterea de atentionari hidrologice catre 12 prefecturi din zona Dunarii, după ce s-a constatat ca pot avea loc fragmentari ale podurilor de gheata si cresterea artificiala de niveluri cu efecte locale.

"Ca urmare a variatiilor de temperatura înregistrate in ultimele zile si a celor prognozate pentru perioada urmatoare, si avand in vedere existenta formatiunilor de gheata pe fluviul Dunarea, s-a constat ca pot avea loc fragmentari ale podurilor de gheata, desprinderea si punerea in miscare a formatiunilor de gheata, precum si ingramadirea acestora in sectoarele cu viteze mai mici ale debitelor si cresterea artificiala de niveluri cu efecte locale”, se arata intr-un comunicat al ministerului Mediului si Padurilor.

Gabriel Botezatu

Foto: www.hotnews.ro

Citeste si:

Nici o zona din Romania nu e ferita in totalitate de fenomene extreme

Digurile romanesti trebuie refacute pentru a rezista 100 de ani

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri