Digurile romanesti trebuie refacute pentru a rezista 100 de ani

Digurile de protectie impotriva inundatiilor trebuie reconsolidate asa incat sa reziste la inundatii cu perioada de revenire odata la 100 ani, arata datele raportului ”Stadiul investitiilor in lucrarile de aparare. Solutii in managementul inundatiilor”, realizat de Administratia Nationala ”Apele Romane” (ANAR).

”Pana in prezent, multe dintre digurile realizate pentru protectia terenurilor agricole au fost dimensionate in clasele de importanta III-V, cu alte cuvinte, au fost facute sa reziste la inundatii cu perioada de revenire de la 10 pana la 50 ani. Aceste diguri apara in prezent si noi zone locuite, de aceea, este necesar ca la digurile care protejeaza astfel de zone sa fie reconsiderata clasa de importanta”, explica directorul ANAR, David Csaba, in raport. 

Potrivit datelor ANAR, in Romania, zona de nord, nord-vest este considerata zona cu un grad de vulnerabilitate mai ridicat (Bazinul Somes-Tisa, Crisurile, Mures, Banat), precum si in zona bazinului Siret.

Schimbarile climatice, traduse prin fenomene extreme

”Evenimentele din acest an, cu tipul acesta de viituri rapide si scurgeri importante de pe versanti, ne-au demonstrat faptul ca efectul schimbarilor climatice se resimte printr-o crestere in intensitate si in frecventa a fenomenelor extreme si, in consecinta, nici o zona nu mai este ferita in totalitate”, precizeaza raportul. 

Astfel de fenomene au generat in acest an, in Moldova, dar si in judete ca Maramures, Salaj, Caras-Severin, Constanta, Harghita, Covasna, Dambovita, viituri rapide (flash flood) cu efecte greu de controlat, precum si inundatii cu debite foarte mari ce pot aparea din ce in ce mai des.

Potrivit reprezentantilor ANAR, pentru ameliorarea acestor fenomene sunt necesare solutii locale, pentru scurgerea apelor pluviale provenite din ploi torentiale, in marile orase in special, in conditiile in care majoritatea sistemelor de canalizare sunt sub-dimensionate. De asemenea, autoritatile locale trebuie sa includa in Planurile de Amenajare a teritoriului executarea unor lucrari de combatere a torentilor si a eroziunii solului din zona administrativa a acestora. 

”Fiecare om trebuie sa devina constient de riscul la care se expune atunci cand isi construieste casa pe marginea raului. Mai mult, trebuie sa accepte faptul ca inundatiile sunt un fenomen natural si ca nicaieri in lume efectele inundatiilor nu pot fi anulate, ci doar limitate”, a explicat directorul ANAR. 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri