Nicio plaja de cinci stele pe litoralul romanesc

Niciuna din portiunile de plaja monitorizate de voluntarii Mare Nostrum in cadrul campaniei “Litoral curat” nu a reusit sa acumuleze mai mult de patru “stelute”, acordate in functie de gradul de curatenie al portiunilor de plaja, existenta modulelor de colectare selectiva, existenta toaletelor, a dusurilor si a surselor de apa potabila, a posturilor de salvamar si a avertismentelor pentru turisti.

Cincizeci de portiuni de plaja au intrat in competitia „Plaja mea e mai curata!” pentru „marele premiu”: cinci stelute. Castigatoare la „stelute” in urma monitorizarilor efectuate timp de 6 saptamani de voluntarii Mare Nostrum sunt zonele: Olimp II – zona 2, Neptun I, Jupiter IV, Venus II, Cordon Venus – Saturn II, Saturn I, Saturn II- 4 stele.

La polul opus s-au situat portiunile de plaja Navodari I, Navodari III – zona 2, Navodari IV – zona 1, Navodari IV – zona 2, Cap Aurora III, Eforie Sud III nu au reusit sa acumuleze decat o stea.

“Orice amanare a deschiderii sezonului estival, asa cum s-a intamplat si in acest an, precum si amanarea intrarii in posesie a operatorilor, atrage dupa sine o intarziere in pregatirea sectoarelor de plaja pentru turisti. In astfel de situatii, coerenta devine esentiala si oricare ar fi decizia autoritatilor publice, aceasta ar trebui sa urmeze o linie strategica”, a declarat Mihaela Candea, director executiv ONG Mare Nostrum.

Pana acum, voluntarii Mare Nostrum au informat peste 4.000 de turisti despre modul in care pot colecta selectiv si pot recicla deseurile de pe plaja. In urma monitorizarii, ei au observat cantitati semnificative de alge in zona Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai si Vama Veche si au trimis o adresa catre Directia Apelor “Dobrogea Litoral ” (DADL).

In plus, s-a constatat ca in 2 Mai exista pericolul prabusirii unor parti din faleza si nu se poate trece pe plaja, iar reprezentantii DADL mentioneaza ca investitiile in consolidarea malurilor vor fi demarate la inceputul anului viitor. De asemenea, la jumatatea sectorului Cordon Venus – Saturn I exista o conducta mare care varsa in apa o substanta transparenta, usor galbuie. Potrivit raspunsului venit din partea DADL, apa deversata prin acea conducta nu afecteaza sanatatea umana, in afara faptului ca degaja un miros de sulf.

Foto: emaramures.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri