Municipiile Targu Mures si Reghin, amendate de Garda de Mediu

Comisariatului Judetean Mures al Garzii Nationale de Mediu a amendat municipiile Targu Mures si Reghin cu cate 50.000 lei intrucat autoritatile administratiei publice nu au gasit o solutie viabila din punct de vedere tehnic si economic pentru depozitarea deseurilor in depozite autorizate, potrivit Agerpres.

Octavian Moldovan, seful Comisariatului Judetean Mures al Garzii Nationale de Mediu, a declarat, luni, ca desi activitatea celor doua depozite ar fi trebuit sa inceteze in data de 16 iulie, acestea continua sa functioneze in lipsa unui depozit ecologic zonal al judetului Mures, care sa detina o capacitate suficienta de depozitare.

"Cele doua depozite de deseuri isi vor sista activitatea doar dupa punerea in functiune a Statiei de compactare si balotare a deseurilor din Targu Mures, investitie aflata in curs de derulare. Deseurile astfel balotate vor fi stocate temporar, inainte de eliminare, pe o perioada de pana la 1 an, pe o platforma amenajata in acest scop, dar asta rezolva situatia doar provizoriu", a declarat Moldovan.

"Reglementarea situatiei se va realiza doar prin construirea depozitului ecologic zonal de la Sanpaul (Proiectul de construire a Sistemului Integrat de Management al Deseurilor in valoare de aproximativ 50 milioane de euro, aflat in faza de evaluare – n.r.). (…) Noi le-am dat amenda, ei merg si o contesta in instanta. Nu-i o rezolvare, pentru ca poti sa-i tot dai amenzi, dar daca nu se rezolva problema de fond, nu ai facut nimic", a mai spus acesta.

In urma controalelor din perioada 20 – 31 iulie, in 84 de unitati administrativ-teritoriale din zonele urbane si rurale care detin 102 depozite de deseuri ce aveau termen de sistare a activitatii in data de 17 iulie, Garda de Mediu, pe langa cele doua mari municipii, a mai amendat patru localitati cu sume cuprinse intre 3.000 si 5.000 lei si a dat sapte avertismente.

Potrivit lui Octavian Moldovan depozitele de deseuri din mediul rural s-au conformat prevederilor HG 349/2005, prin sistarea activitatii de depozitare a deseurilor, salubrizarea zonei si reintroducerea acesteia in circuitul natural. Primariile au incheiat contracte cu operatorii de salubritate in vederea colectarii, transportului si eliminarii finale a deseurilor la alte depozite in functiune. S-au constatat doua situatii de neconformare cu aceste prevederi si anume depozitele de deseuri din Batos si Rusii Munti, fiind aplicate sanctiuni contraventionale de 5.000 de lei, respectiv 3.000 de lei.

"Un alt caz s-a inregistrat la Sovata, unde in lipsa unei supravegheri permanente s-a permis abandonarea deseurilor in zona limitrofa depozitului, care a sistat depunerea deseurilor la sfarsitul anului 2008. Depozitul e inchis, dar, zona nefiind supravegheata, au fost depuse noi deseuri. Amenda a fost de 5.000 de lei", a mai aratat Moldovan.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri