Un cutremur de 3,8 grade pe scara Richter s-a produs, joi seara, la orele 17.50, in zona Vrancea, la 50 de kilometri de Focsani. Intensitatea seismului a fost de III-IV grade pe scara Mercali si s-a produs la o adincime de 100 de kilometri. Gheorghe Marmureanu, seful Institutului National de Fizica a Pamintului a declarat ca „seismul s-a simtit la Bucuresti dar nu a produs pagube. Nu este nimic special, este activitatea seismica normala a Vrancei“.
Potrivit Centrului Seismic Euro – Mediteranean, epicentrul a fost localizat la 48 kilometri Nord-Vest de Buzau si 24 kilometri Nord-Est de Nehoiu. Cutremurele cu o magnitudine sub 5 grade pe scara Richter sint considerate a fi de intensitate mica. Acestea au loc relativ frecvent la noi in tara. De regula, cele care depasesc magnitudinea de 2-3 grade pe scara Richter sunt resimtite usor de unii locuitori ai zonelor apropiate de epicentru, insa acestea nu provoaca victime sau daune materiale. Ultimul cutremur cu intensitate mai mare de 5 grade pe scara Richter din Romania a avut loc pe 5 august 2009, in jurul orei 10:50.
Seismul s-a produs in Marea Neagra, la o adincime de aproximativ 20 de kilometri si s-a resimtit atit la Constanta, cit si la Bucuresti. De asemenea, mai multi locuitori ai oraselor Braila, Pitesti, Tulcea, Zimnicea, Focsani, Giurgiu, Galati si chiar Brasov au simtit cutremurul. Anul trecut, in Romania au fost inregistrate mai multe seisme de mica intensitate. Unul dintre acestea a avut loc pe 15 iulie si a masurat 3,2 grade pe scara Richter. Pe 27 mai 2009, in Vrancea s-a produs un alt seism care a avut 4,4 grade pe scara Richter. Acesta a fost resimtit si in Capitala.
Pe 12 mai, un alt cutremur de 4,2 grade s-a produs in zona Vrancea, la aproximativ 55 de kilometri de Buzau. Cel mai pu-ternic cutremur de anul trecut a avut loc, insa, la sfirsitul lunii aprilie. Seismul a avut magnitudinea de 5,1 grade pe scara Richter si a fost resimtit si in Republica Moldova si Bulgaria. In nici unul dintre acestea nu s-au inregistrat victime sau pagube materiale.