Un cutremur cu magnitudinea de 8,8 s-a produs sambata in Oceanul Pacific, in apropiere de coasta chiliana, au anuntat autoritatile americane, care au emis o alerta de tsunami pentru Chile, Peru, Ecuador, Columbia, Panama, Costa Rica si Antartica, in timp ce Japonia a extins alerta pentru toata coasta Pacificului.
Epicentrul cutremurului, inregistrat la ora locala 03.34 (08.34 ora Romaniei), a fost localizat la 91 de kilometri nord de orasul chilian Concepcion si la 110 kilometri sud-vest de Talca, tot in Chile, a anuntat institutul american de geofizica USGS.
Centrul american de alerta in caz de tsunami in Pacific a emis o alerta pentru Chile si Peru. Pentru Colombia, Panama, Costa Rica, Antarctica si Ecuador a fost emisa o avertizare de tsunami.
Japonia a emis o alerta de tsunami pentru toata coasta Pacificului, au anuntat serviciile de meteorologie japoneze.
Observatorul american, care initial a estimat magnitudinea cutremurului la 8,5, apoi la 8,3 a revizuit-o la 8,8 si a modificat usor localizarea epicentrului cutremurului.
Cutremurul din largul Chile a produs un tsunami
Cutremurul produs sambata in largul coastelor chiliene a provocat un tsunami care ar putea avea impact asupra coastei de vest a Statelor Unite, asupra provinciei canadiene British Columbia si Alaska, a anuntat centrul american pentru avertizare in caz de tsunami in Pacific.
Centrul american a precizat ca investigheaza evenimentul pentru a stabili nivelul pericolului, urmand ca in curand sa anunte detaliile.
Potrivit CNN, valul seismic ar avea o inaltime de aproximativ 2,7 metri.
Mai multe cladiri, prabusite in capitala chiliana Santiago
Mai multe cladiri din capitala chiliana Santiago s-au prabusit in urma cutremurului produs sambata in largul coastelor chiliene, relateaza Sky News.
Epicentrul seismului a fost localizat in apropiere de orapul Maule si la 91 de kilometri de cel de-al doilea oras ca marime din Chile, Conception, unde locuiesc peste 200.000 de persoane de-a lungul raului Bio Bio.
Martorii oculari sustin ca seimsul a fost foarte puternic si a durat intre 10 si 30 de secunde.
Foto: webs.calumet.purdue.edu