Mamutul lanos a disparut din cauza schimbarilor climatice

Cele mai recente datari cu radiocarbon ale unor oase de mamut descoperite in Shropshire, Anglia, arata ca animalele au trait in nord-vestul Europei pana in urma cu 14.000 de ani, cand temperaturile ridicate le-au distrus habitatul, anunta The Telegraph.

Profesorul Adrian Lister de la Muzeul de Istorie Naturala din Londra a studiat ramasitele descoperite in 1986 si a demonstrat ca mamutii lanosi traiau pe teritoriu de astazi al Marii Britanii mai devreme cu 7.000 de ani decat se credea precedent.

Datele arata ca mamutii nu au disparut in perioada de schimbari climatice intense, cunoscuta ca ultimul maxim glaciar, adica in urma cu 21.000-19.000 de ani. In aceasta perioada, temperaturile au scazut in nord-vestul Europei pana la nivele inregistrate in Arctic, dar animalele au supravietuit pana cand valorile au crescut pana la cele din prezent.

Din cauza temperaturilor mai ridicate, pajistile de care depindeau mamutii pentru hrana au fost inlocuite de paduri. Fenomenul a facut ca populatia de mamifere sa se restranga la cateva teritorii. Cercetatorii explica faptul ca omul a intervenit probabil in aceasta etapa, vanatul facand ca si ultimle exemplare sa dispara.

Studiile precedente aratau ca mamutii au disparut din caza vanatului excesiv, in urma cu 21.000 de ani.

Foto: The Telegraph
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri