72% dintre constanteni nu stiu prea bine ce sunt pesticidele si le considera daunatoare, iar 89% dintre ei sunt ingrijorati de prezenta reziduurilor de pesticide in produsele agro-alimentare.
Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat de ONG Mare Nostrum in cadrul proiectului „Cresterea gradului de constientizare a publicului cu privire la folosirea pesticidelor si impactul asupra sanatatii umane si a mediului”.
Aproape 30 % dintre constantenii chestionati au raspuns ca au aflat de problematica pesticidelor de la TV, in timp ce 6% au spus ca au aflat din presa scrisa. De asemenea, la intrebarea “Cine este responsabil de promovarea privind problematica pesticidelor?”, 43% dintre chestionati au fost de parere ca media ar trebui sa faca acest lucru. Pe locul 2 sunt institutiile publice, iar pe locul 3, ONG-urile.
Nici despre produsele ecologice nu stiu constantenii prea multe lucruri. Acelasi sondaj arata ca o mare parte dintre cei chestionati stiu ce sunt produsele eco, dar numai 24% le cauta atunci cand isi fac cumparaturile. In ceea ce priveste etichetele produselor, acestea sunt citite doar de 52% dintre respondenti.
In concluzie, subiectul pesticidelor nu este inca foarte bine cunoscut de comunitatea din Contanta. De remarcat este insa disponibilitatea mare a chestionatilor in a primi mai multe informatii legate de pesticide, prin diferite surse de informare, spun reprezentantii ONG Mare Norstrum.
„Cresterea gradului de constientizare a publicului cu privire la folosirea pesticidelor si impactul asupra sanatatii umane si a mediului” s-a derulat pe o perioada de 4 luni de zile la nivelul judetului Constanta.
In urma finalizarii acestui proiect, a fost lansat si site-ul http://pesticide.marenostrum.ro, unde pot fi gasite informatii legate de semnificatia conceptului de pesticide, efectul acestora asupra organismului uman, precum si reglementarile legislative in domeniu.
„Ne dorim ca site-ul proaspat lansat sa reprezinte o sursa de informare pe acest subiect putin abordat in Romania pana acum si atat de important pentru sanatatea noastra, a tuturor. Consideram ca acest scurt proiect reprezinta un pas inainte in dezvoltarea ulterioara a altor initiative in acest domeniu, pentru a avea o imagine cat mai clara a influentei pesticidelor asupra vietii fiecaruia dintre noi”, a declarat Mihaela Candea, director executiv Mare Nostrum.
Obiectivul principal al proiectului a fost colectarea informatiilor despre folosirea pesticidelor la nivelul judetului, precum si modul in care informatiile sunt disponibile publicului larg.
Colectarea informatiilor s-a realizat prin chestionarea locuitorilor din Constanta cu privire la semnificatia pesticidelor si efectele acestora asupra organismului uman. Chestionarele au fost aplicate de voluntarii Mare Nostrum, intr-un interval de timp de o luna. Chestionarele au fost aplicate in localitatile Constanta, Navodari, Mangalia, Ovidiu, Vama Veche, Nicolae Balcescu.
Foto: rsc.org