Inspectia Apelor din cadrul Administratiei Nationale “Apele Romane” a aplicat 78 de sanctiuni contraventionale totalizand 731.000 de lei.
Amenzile au fost decise in urma actiunilor de control efectuate in perioada iunie – septembrie 2012.
Inspectia Apelor a desfasurat 701 actiuni de control, in care s-au dispus 852 de masuri pentru conformare si 78 de sanctiuni contraventionale. Problemele au fost constatate in cadrul activitatilor de extragere a agregatelor si la statiile de spalare – sortare agregate.
Volumele de apa captate nu sunt monitorizate
Printre neregulile consemnate de inspectorii ANAR se numara neactualizarea planurilor de prevenire si combatere a poluarilor accidentale, nerespectarea perimetrelor de exploatare stabilite si avizate prin autorizatiile de gospodarire a apelor, lipsa monitorizarii volumelor de apa captate si evacuate la statiile de sortare si spalare agregate, precum si nerespectarea tehnologiei de extractie si a adancimii de exploatare.
De asemenea, s-a constatat existenta unor depozite intermediare de balast si levigabil din albiile minore, pe malurile apelor.
„In privinta balastierelor in terasa, pentru realizarea de iazuri piscicole, au fost verificate un numar total de 146 balastiere, au fost impuse un numar de 200 de masuri cu termene de conformare si s-au aplicat 7 sanctiuni contraventionale al caror cuantum se ridica la 155.000 lei”, a anuntat ANAR.
Conform prevederilor din Legea Apelor nr. 107/1996, activitatea neautorizata de extragere a mineralelor poate fi sanctionata cu amenda contraventionala, de la 75.000 lei la 80.000 lei pentru persoanele juridice si de la 25.000 lei la 30.000 lei pentru persoane fizice.
In cazurile cele mai grave, inspectorii ANAR pot intocmi dosare penale.
Inspectia Apelor numara in prezent 125 de angajati, atat la nivel central cat si in cadrul Administratiilor Bazinale. Conform unui document intern, in curs de aprobare la nivelul Ministerului Mediului si Padurilor, angajatii Inspectiei Apelor vor deveni "inspectori de specialitate in gospodarirea apelor".
Comentariile tale pot fi postate aici
Citeste si:
Apele – otravite de gunoaie si de minerit