Un studiu recent a atras atenția că un autobuz etajat plin de plastic este ars în fiecare secundă, la nivel mondial. Arderea plasticului poate duce la multe probleme de sănătate, cum ar fi astm sau emfizem pulmonar.
Eliminarea deșeurilor de plastic reprezintă o problemă care afectează toate țările. În cele în curs de dezvoltare, oamenii nu au prea multe opțiuni, decât să le arunce la groapa de gunoi sau să le ardă în spațiu deschis, ca să scape de ele. Acolo unde există totuși sisteme de gestionare a deșeurilor, iar acestea pot fi reciclate, dacă ambalajele au în componență și alte materiale decât plasticul, sfârșesc tot la groapa de gunoi sau arse.
Un nou studiu a arătat că o cantitate alarmantă de plastic este ars la nivel mondial: în Statele Unite, în jur de 12% (și numai 9% e reciclat), iar în țările cu venit mediu sau mic, procentul este mult mai mare. Potrivit celor mai recente date, publicate de Tearfund, Fauna & Flora International, WasteAid și The Institute of Development Studies, un autobuz etajat plin de plastic este ars sau aruncat la groapa de gunoi în fiecare secundă, la nivel mondial. Astfel, într-un an, cantitatea totală este în jur de 70 de milioane de tone.
În timpul procesului arderii plasticului sunt eliberate în aer chimicale care cauzează boli de inimă, dureri de cap, greață, erupții cutanate, daune la nivelul rinichilor, a ficatului și a sistemului nervos.
În țările în curs de dezvoltare, plasticul este ars în apropierea caselor – adică în curți -, reprezentând astfel o amenințare directă pentru oameni. În multe cazuri, expunerea repetată la aceste chimicale duce la probleme respiratorii precum astm sau emfizem.
Țările cu venit mediu sau mic nu trebuie să se confrunte doar cu deșeurile pe care le produc, ci și cu cele pe care le primesc de la țările mai bogate. O cantitate mare de deșeuri de plastic care este refuzat pentru a fi reciclat este trimisă în țările din sud-estul Asiei, cum ar fi Malaezia, Vietnam sau Indonezia.
Un studiu recent, realizat de Greenpreace și de Global Alliance for Incinerator Alternatives a analizat aceste țări, care au fost inundate de deșeuri de plastic străin în ultimii ani, iar concluzia a fost că aceste zone nu pot gestiona corespunzător fluxul de deșeuri din țările industrializate.
„Țările bogate s-au obișnuit să-și exporte problemele legate de plastic, preocupându-se prea puțin sau deloc de felul în care acesta este eliminat și dacă le dăunează altor țări”, au scris cei de la Greenpeace, potrivit Huffington Post. „Țările nord-americane și cele europene nu au exportat doar deșeurile din plastic, ci și poluarea care rezultă în urma eliminării lui”.
Autorii studiului au notat că companiile și guvernele ar trebui forțate să reducă plasticul produs și să ofere alternative de ambalaje pentru consumatori.
În luna mai, Națiunile Unite au votat ca plasticul să fie considerat deșeu periculos.