Apa de la robinet, contaminată cu plastic

Pe tot globul, miliarde de oameni beau apa contaminată cu fibre din plastic. În urma unor rezultate făcute publice de The Guardian, în toată lumea, în 83% din mostrele de apa colectate de la robinet au fost găsite fibre din plastic. În Europa, ratele contaminării sunt cele mai scăzute de pe întreg globul, de 72%.

plastic
foto: wikimedia commons

Investigația a fost realizată de Orb Media, care a distribuit rezultatele cu publicația britanică. În țările din Europa, incluzând aici Marea Britanie, Germania și Franța, apa de la robinet are cele mai mici rate de contaminare cu plastic: 72%. În fiecare eșantion, de 500 de ml de apă, analizat în laborator, numărul mediu de fibre găsite a variat de la 4,8 în SUA la 1,9 în Europa.

Studiul este o premieră, întrucât, până în acest moment, oamenii de știință s-au concentrat pe studierea fenomenului contaminării cu plastic a oceanelor și, odată cu aceasta, a animalelor marine și a mâncării.

În plus, rezultatele unui alt studiu realizat în Irlanda, publicat în iunie, au arătat același lucru: că există contaminare cu plastic în apa de la robinet.

„Nu știm care este impactul asupra sănătății și de aceea trebuie să fim precauți, să ne străduim și să aflăm imediat care sunt riscurile reale ale acestui fapt”, a spus Anna Mahon de la Institutul de Tehnologie Galaway-Mayo.

Potrivit specialistei, sunt două probleme principale legate de contaminarea cu plastic a apei: particulele foarte mici din plastic și chimicalele sau patogenii pe care micro-plasticul îi poate găzdui.

„Dacă fibrele din plastic sunt în apă, este posibil ca nano-particulele să fie de asemenea acolo. Deocamdată, nu le putem măsura. Acestea pot penetra celula, ceea ce înseamnă că pot penetra organele și asta ar trebuie să fie un motiv de îngrijorare foarte mare”, a mai spus aceasta.

Microplasticul este periculos, spun specialiștii, pentru că este un mediu care atrage bacteriile și în care acestea se dezvoltă. De asemenea, plasticul absoarbe chimicale, iar testele făcute pe animale sălbatice au demonstrat că acestea se întorc înapoi în corp.

1 minut, 1 milion de sticle de plastic

La sfârșitul lunii iunie, Euromonitor International, companie care furnizează statistici la nivel global despre industrii și consum, răspundea la următoarea întrebare: câte sticle de plastic cumpără populația lumii într-un minut? 1 milion. Previziunile lor spun că, până în 2021, numărul va crește cu 20%, ceea ce va crea o criză, despre care unii activiști de mediu cred că va fi la fel de gravă ca efectele schimbărilor climatice.

Care sunt sursele de „plastic invizibil”

Orb Media, cei care au realizat studiul, au făcut un inventar al surselor de poluare cu așa-zisul plastic invizibil, micro-plasticul.

1.Fibrele sintetice

Hainele sintetice, așa cum sunt cele din acrilic sau poliester, emit mii de fibre microscopice la fiecare ciclu de spălare al mașinii. Se estimează că, în fiecare an, 1 milion de tone de fibre sintetice ajung în ape. Mai mult de jumătate dintre acestea nu sunt filtrate de sistemele de curățare a apelor și ajung în mediul înconjurător.

2. Micorplasticul de la pneuri

La fiecare 100 de km parcurși, mașinile și camioanele emit mai mult de 20 de grame de „praf de pneuri” – microplastic.

3. Vopselele

Praful provenit de la marcajele stradale, vopseaua pentru ambarcațiuni și cea pentru case contribuit la mai mult 10% din poluarea cu microplastic în oceane.

4. Microplasticul secundar

Cel puțin 8 milioane de tone de plastic ajung în oceanele lumii, în râuri și în lacuri, în fiecare an. Sunt furculițele din plastic, pungile, paiele și recipientele de plastic de unică folosință. Acestea se rup în bucăți mici și ajung mâncare pentru animalele marine și, mai departe, în lanțul alimentar.

5. Fibrele sintetice din aer

Potrivit unui studiu realizat la Paris în 2015, specialiștii au estimat că între trei și zece tone de fibre sintetice ajung în atmosfera orașului în fiecare an.

6. Microparticulele din cosmetice

Unele geluri de duș și alte produse cosmetice conțin mici particule din plastic, care ajută la exfolierea pielii. În unele țări acestea urmează să fie interzise: Australia, Canada, Marea Britanie și SUA. În 2015, în SUA și Canada, specialiștii estimează că mai mult de 8 trilioane de particule de plastic au poluat apele.

Microplasticul, și în apa filtrată

Sherri Mason, de la Universitatea de Stat din New York, cea care a coordonat studiul despre microplasticul din apa de la robinet, a spus că acesta a trecut și prin sistemul de filtrare.

„Studiul ne arată că plasticul există și în apa filtrată. Este un agent ubicuu, așa că dacă într-adevăr vrem să rezolvăm această problemă, trebuie să ne schimbăm obiceiurile: să reducem consumul de plastic. Știu că nu acesta este răspunsul pe care îl așteaptă oamenii de la noi, însă este adevărul incomod”, a declarat Mason.

Citește și: Microplasticul de la pneuri și haine sintetice – sursă de poluare mai mare pentru țările dezvoltate

Milioane de bucăți de plastic, descoperite pe o insulă nelocuită din Oceanul Pacific

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri