Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ce branduri poluează oceanele cu microparticule

AmwayEstée Lauder și Revlon sunt printre companiile care poluează cel mai mult oceanele cu microparticulele din produsele de igienă. La polul opus, în categoria brandurilor care vor să renunțe la a le mai folosi, se află Beiersdorf, Henkel, Colgate-Palmolive și L Brands. Analiza a fost publicată recent de Greenpeace.

microparticule

Unele geluri de duș și alte produse cosmetic conțin mici particule de plastic, care ajută la exfolierea pielii. Acestea trec prin instalațiile de captare din fabricile de epurare și ajung în mări și oceane. Acolo, pești și alte viețuitoare le confundă cu hrană și le înghit.

Câteva țări sunt pe cale să interzică folosirea acestor micro-particule abrazive. Este vorba despre Australia, Canada, Marea Britanie și SUA. În plus, și în Europa se fac presiuni pentru introducerea unei astfel de legislații. În România, însă, reprezentanții Ministerului Mediului nu au putut oferi în primă fază detalii în legătură cu acest subiect. Au menționat totuși că vor reveni cu detalii.

microparticule

Cum luptă ONG-urile pentru a interzice aceste microparticule de plastic

Pentru a impulsiona autoritățile și companiile să ia măsuri, Greenpeace East Asia a publicat o analiză a produselor care încă mai conțin microparticule din plastic. Au urmărit cât de transparente sunt companiile producătoare de articole de igienă, dacă și-au asumat obiectivul de a renunța la microparticule și până când. Nicio companie dintre cele analizate nu a obținut scor maxim.

Cele mai performante din acest punct de vedere sunt Beiersdorf și Henkel din Germania, cât și Colgate-Palmolive și L Brands din Statele Unite. Printre cele mai dăunătoare companii se numără AmwayEstée Lauder și Revlon. Nici companii precum GSK, Yves Rocher, LG, P&G sau Johnson & Johnson nu stau foarte bine.

Coordonatorul campaniilor de protejare a oceanelor din cadrul Greenpeace East Asia, Taehyun Park, susține că singura soluție eficientă este interzicerea microparticulelor.

„Este clar că reglementările voluntare nu sunt suficient de bune. Nu doar că industria continuă să polueze oceanele, dar creează și confuzie în rândurile consumatorilor cărora le promit tot soiul de lucruri. […] Interzicerea pe cale legislativă a folosirii microparticulelor în produse este singura cale prin care se poate opri poluarea oceanelor cu substanțe inutile. Unele țări auluat deja măsuri. Le somăm și pe celelalte să le urmeze exemplul.”

Problema microparticulelor face parte din subiectul mai larg al poluării oceanelor. Anual, ajung în ape 8 milioane de tone de plastic. În perioada 2002-2013, producția de plastic a crescut cu 50%, de la 204 milioane la 299 de milioane de tone.

spot_img

Ultimele știri