Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice: Statul român pune accent pe tehnologii în faze incipiente, în loc să limiteze emisiile

Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice este pe cale să intre în dezbatere publică în aproximativ două luni, conform declarației lui Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei. Planul va pune accentul pe tehnologiile de captare și utilizare a carbonului, care nu sunt încă disponibile pe piață. 

Acest anunț a fost făcut marți, în cadrul conferinței „România și noua ordine energetică europeană”, organizată de Curs de Guvernare.

Dan Drăgan a subliniat importanța acestui plan, menționând că au obținut sprijinul Comisiei Europene și al unor consultanți care au realizat modele matematice pentru acest scop. Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice are ca obiectiv principal adaptarea României la noile cerințe ale Uniunii Europene în ceea ce privește energiile regenerabile și reducerea emisiilor de carbon.

De asemenea, Dan Drăgan a fost întrebat despre tehnologia CCS (captarea și stocarea dioxidului de carbon). El a menționat că această tehnologie reprezintă o provocare nu doar pentru România, ci pentru toate țările din Uniunea Europeană.

În cadrul planului, se va acorda o atenție specială tehnologiilor de captare și utilizare a carbonului, chiar dacă acestea nu sunt încă comercializate pe piață. Fondul pentru modernizare, creat în România acum aproximativ un an și jumătate, include o direcție de investiții dedicată captării și utilizării carbonului în scopuri sustenabile, inclusiv în industria chimică.

Cu privire la stocarea carbonului, Drăgan a menționat că va trebui să se reevalueze proiectul Getica și să se analizeze sursele și posibilitățile disponibile pentru a realiza această captare. El a subliniat și importanța utilizării tuturor tehnologiilor de stocare disponibile pentru a asigura funcționarea sigură a Sistemului Energetic Național.

Tehnologiile de stocare, controversate

Tehnologiile de eliminare a dioxidului de carbon (EDC), care oferă o modalitate de a extrage carbonul din atmosferă, reprezintă una dintre cele mai discutate domenii în cercetarea climatică, dar și unul dintre cele mai controversate.

Dezbaterea cu privire la dacă și cum să dezvoltăm EDC a fost stârnită de lansarea, la începutul anului, a ultimei secțiuni a revizuirii cuprinzătoare a științei climatice realizate de Panelul Interguvernamental pentru Schimbările Climatice (IPCC). Raportul a concluzionat că modalitățile de captare și stocare a dioxidului de carbon, deși costisitoare, ar putea juca un rol în încercarea de a menține temperaturile globale în limitele sigure.

Cu toate acestea, cercetătorii și factorii de decizie sunt în dezacord. Unii susțin că tehnologia trebuie să fie o prioritate imediată pentru cercetare. Alții îndeamnă la prudență și avertizează împotriva încrederii în tehnologii nevalidate înainte de a implementa pe deplin tehnologiile cu emisii scăzute de carbon, precum energia regenerabilă, pe care le avem deja la dispoziție.

John Kerry, trimis special al președintelui SUA pentru chestiuni de mediu, și-a exprimat îngrijorările la acel moment și a spus că pericolul schimbărilor climatice este ireversibilitatea, pentru că nu vom putea merge înainte cu emisiile, apoi să încercăm să scoatem CO2 din atmosferă pentru a reveni la starea inițială.

În acest moment, procesul de scoatere a carbonului din atmosferă este unul extrem de costisitor.

Citește și: Marș la București pentru oprirea combustibililor fosili, parte a acțiunii Greva globală pentru climă

spot_img

Ultimele știri