Plantele marine, care sunt vitale pentru supravietuirea multor specii de pesti, se confrunta cu amenintarea incalzirii globale, arata un nou raport citat de Reuters.
Raportul, realizat de catre Uniunea pentru Conservarea Naturii (IUCN), cu sediul in Elvetia, arata ca zonele marine unde cresc plantele pot fi salvate numai prin actiuni ale guvernelor si oamenilor de stiinta.
„Habitatele plantelor marine sunt deja in declin din cauza cresterilor temperaturii apelor, din cauza algelor si lumina redusa, toate efecte ale incalzirii globale”, a aratat specialistul IUCN, Mats Bjorn, unul dintre autorii raportului.
Raportul arata ca plantele, care se gasesc in apele din toata lumea, reprezinta o sursa de hrana si habitate pentru mai multe specii de pesti si microorganisme si sunt utilizate in mod traditional pentru umplerea pernelor, acoperirea caselor si in medicina.
Daca mare parte a plantelor ar disparea, o larga gama de specii care se hranesc cu ele ar putea disparea la randul lor, conform raportului.
Unele dintre cele mai sanatoase zone unde cresc plantele marine cunoscute astazi sunt zonele de pe coastele nordice ale Libiei si Tunisiei, zone putin dezvoltate din punct de vedere al turismul si al industriilor.
Carl Gustaf Lundin, seful Programului Marin Global din cadrul IUCN a spus ca plantele, pentru a fi salvate, trebuie facute mai rezistente la temperaturile in crestere prin combinarea genetica cu diverse populatii.
Raportul, prezentat in cadrul unei conferinte din Barcelona, mai arata ca protejarea prin lege a zonelor marine unde cresc plantele si legarea zonelor marine de plantatiile de mangrove din apropiere sau de recifele de corali ar putea, de asemenea, ajuta la sansele plantelor de supravietuire.
Ludin a mai subliniat ca este vitala extinderea cercetarilor referitoare la posibilitatile de protejare a plantelor marine.