Reducerea emisiilor, periculoasa pentru economia Australiei

Schema de comercializare a carbonului propusa in Australia ar putea rezulta in pierderea a aproximativ 23% din capacitatea curenta de generare a electricitatii pana in 2020 in zona dens populata de pe coasta de vest , a aratat un grup industrial care reprezinta interesele furnizorilor de energie, informeaza Reuters.

Guvernul planuieste stabilirea tintelor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon pe termen mediu in ultimul trimestru al anului 2008, dar schema propusa a provocat deja proteste din partea mai multor industrii care se tem de costuri prea mari.

Asociatia Furnizorilor de Energie din Australia (ESAA) arata ca planul de inlocuire a centralelor pe baza de carbune cu noi centrale de energie regenerabila sau pe baza de gaze naturale este un plan cel putin ambitios.

„Planul de inchidere a centralelor vechi si inlocuirea lor cu alte facilitati este cu mult mai mare decat orice a incercat Australia pana in prezent”, a aratat directorul executiv ESAA, Brad Page.

Propunerea guvernului de reducere a emisiilor provenite din industria energetica cu 10% sau 20%, fata de nivelul din 2000, pana in 2020, va rezulta in reducerea de generare a electricitatii din surse fosile cu intre 6.700 si 10.400 megavati, mai arata ESAA.

Inchiderea centralelor pe baza de carbune reprezinta intre 15 si 23 procente din capacitatea actuala de generare de pe coasta estica a Australiei, mai sustine ESAA.

Aproximativ 85% din electricitatea furnizata in Australia provine din arderea carbunelui, care emite cu intre 30 si 50 procente mai multe gaze cu efect de sera decat centralele pe baza de gaz natural.

Un studiu al companiei ACIL Tasman arata ca sunt necesare investitii de aproximativ 31 miliarde dolari in urmatorii 12 ani pentru construirea centralelor de energie regenerabila si a celor pe baza de gaz natural.

Australia, cel mai mare poluator pe cap de locuitor din lume, planuieste sa lanseze sistemul de comercializare a emisiilor in 2010.

spot_img

Ultimele știri