Planeta, depasita de ritmul consumului

Populatia lumii in crestere si consumul din ce in ce mai intens a facut ca asa numita ”eco-balanta” la nivel global sa fie depasita cu o luna mai devreme anul acesta, comparativ cu anul trecut, potrivit unor statistici.

Organizatia de think tank New Economics Foundation (NEF) calculeaza cata hrana, combustibil si alte resurse sunt consumate in fiecare an. Apoi compara cifrele cu ce cantitate de resurse poate oferi planeta fara sa ameninte capacitatea de regenerare a unor ecosisteme importante, precum oceanele sau padurile tropicale.

Anul acesta, momentul in care omenirea a inceput sa consume mai mult decat poate oferi planeta fara a fi amenintata – moment intitulat ”Ziua consumului depasit” – va cadea pe 21 august, cu o luna mai devreme decat anul trecut, cand resursele au fost epuizate pe 23 septembrie.

Cultura consumista prefigureaza o criza a resurselor

Andrew Simms, director de politici la NEF, a pus fenomenul pe seama consumului tot mai mare. Potrivit acestuia, populatiile din tari emergente, precum China, consuma din ce in ce mai multa carne si isi pot cumpara din ce in ce mai multe masini si alte bunuri cu consum energetic mare. Chiar si in contextul programelor de dezvoltare a tehnologiilor verzi si de eficienta energetica, tarile bogate consuma mai mult, pe fondul cererii crescute pentru ultimele tehnologii.

Cu cat presiunea asupra resurselor naturale este mai mare, cu-atat vor creste preturile la combustibil, dar si efectele schimbarilor climatice. In cele din urma, ecosisteme precum rezervele de peste sau chiar sistemul climatic al Pamantului vor suferi ireversibil, iar generatiile viitoare vor avea parte de reducerea resurselor de hrana si de temperaturi globale mai ridicate.

”Criza sistemului bancar ne-a invatat despre pericolele unul sistem care ne indeamna sa traim consumand mai mult decat ne permitem. Un si mai mare pericol vine din partea culturii consumiste si a politicilor economice care ne forteaza sa consumam mai mult decat isi permite planeta”, a declarat Andrew Simms.

Livia Cimpoeru
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri