Jurnalul National: Pro si contra lemnului de foc

Lemnul destinat consumului casnic, mai pe romaneste spus lemnul de foc, a redevenit, la nivel global, subiect de disputa. Abordarile protective ale "verzilor", care si-au facut… norma in ultimul deceniu sunt, astazi, contracarate de solide argumente economice. Problema nu poate fi tratata cu acceasi masura peste tot in lume, interesele zonale fiind cele care primeaza, in mod firesc.

ANALIZE COMPARATIVE
Pentru tarile in curs de dezvoltare sau cele intarziate din punct de vedere tehnologic lemnul de foc este la fel de vital ca si alimentele. Preturile cresc insa in mod exponential la ambele categorii de produse, punand in dificultate echilibrul economic al natiunilor respective. Conform ultimelor studii, SUA si India consuma, anual cam 130 de milioane de tone de lemn de foc. Numai ca in SUA aceasta cantitate acopera 3% din necesarul national de energie, in timp ce in India acest procent este de 25%.

La nivel global se constata o restrangere severa a suprafetelor impadurite, la exploatarea irationala adaugandu-se, mai nou, pagubele uriase produse de incendiile spontane sau provocate. Simultan, prin politici protective, tarile traditional exportatoare de material lemnos pentru ardere au devenit importatoare, inclinand balanta taierilor masive catre tarile din lumea a treia. Anumite zone au trecut la politici comune. Asa fac, spre exemplu, Danemarca, Suedia, Finlanda si Norvegia care au programat, pe termen mediu si indelungat, reducerea consumului de produse petroliere si mizeaza pe exploatarea rationala a rezervelor proprii de material lemnos.

ALTERNATIVE TIMIDE
Intentiile perfect justificate de a salva padurile de la taiere sunt minate de cresterea continua si insuportabila, pentru unii, a preturilor la combustibilii proveniti din petrol si la gazele naturale. Solutiile alternative, cum sunt peletii (despre care am scris si noi in repetate randuri) sunt inca destul de costisitoare. Chiar daca performantele lor la puterea calorica si avantajele la transport si depozitare sunt remarcabile, pretul ridicat ii face inaccesibili pentru omul de rand.

Procesele de reciclare a unor materiale cu putere apreciabila de combustie sunt inca insuficient dezvoltate, pe de o parte din cauza tehnologiilor in curs de elaborare, pe de alta parte datorita dificultatilor de colectare a acestor materiale de la populatie. In sfarsit, desi pare un argument excesiv de romantic, trebuie acceptat faptul ca omenirea se desparte cu greu de farmecul si eficienta unui bustean aruncat in gura sobei.

UN STERN DE LEMNE
Lemnul pentru foc, destinat in mare proportie consumului casnic, este in Romania un combustibil esential, in special in zonele rurale, unde nu exista centrale termice colective sau retea de alimentare cu gaze naturale. Preturile la lemnul de foc difera in functie de esente (care determina puterea calorica). Lemnul se vinde la stern, care este cantitatea asezata intr-un cub cu latura de un metru, golurile de aer dintre bucatile de lemn scazandu-se din volumul total.

 

spot_img

Ultimele știri