ISPE: Scutiri de impozit pentru cumpararea de certificate de carbon pentru Electra si Hidroenergetica

Ministerul Economiei trebuie sa aiba in vedere masura scutirii de impozit pe profit pentru profitul investit pentu achizitionarea de certificate de emisii de CO2, se arata intr-un studiu realizat de Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE), citat de Mediafax. Potrivit acestuia, Electra si Hidroenergetica vor face provizioane, in perioada 2010-2012, pentru a avea fonduri pentru tranzactii cu certificate de emisii de gaze cu efect de sera, iar Ministerul Economiei trebuie sa aiba in vedere facilitati fiscale pentru gestionarea acestor instrumente.

Potrivit planului national de alocare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, fiecare companie care face parte din cele doua societati nationale are un numar anual de certificate pentru perioada 2008-2012. Astfel, Electra are pentru intervalul 2008-2012 un numar de 73,2 milioane de certificate, din care in 2008 a consumat 25,7%, respectiv 18,8 milioane de unitati. Peste jumatate din capacitatea instalata a societatii nationale se afla in termocentrale, cele mai poluante instalatii de productie a energiei electrice.

Hidroenergetica a consumat in 2008 un numar de 8,9 milioane de certificate, echivalentul a 19,7% din totalul alocat de 45,1 milioane de unitati. Un procent de 60% din puterea instalata a acestei scoietati se afla in hidrocentrale, care produc o energie mai putin poluanta.

In ce priveste previziunile de producere a energiei, Electra ar urma sa produca dupa anul 2013 peste 28.000 GWh pe an, iar Hidroenergetica 24.000 GWh pe an, mentioneaza sursa citata.

Electra va fi formata prin fuziunea Complexurilor energetice Turceni, Rovinari si Craiova, Nuclearelectrica, doua sucursale ale Hidroelectrica si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia.

Hidroenergetica va fi infiintata prin fuziunea filialelor Electrocentrale Deva si Electrocentrale Bucuresti din cadrul Termoelectrica si va avea in structura sucursala Paroseni si Termoserv Paroseni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, precum si parti din Compania Nationala a Huilei.

Mittal Steel Galati, cel mai mare poluator

Romania poate emite in perioada 2008-2012 o cantitate de 379,72 milioane de tone de dioxid de carbon, respectiv 379,72 milioane de certificate. In fiecare an Romania dispune de 75,94 milioane de certificate.

Cei mai mari poluatori din Romania sunt Mittal Steel Galati, care are alocate, in intervalul 2008-2012, aproximativ 71 de milioane de certificate, Complexul Energetic Turceni (34 milioane certificate), Complexul Energetic Rovinari (28 milioane certificate), Electrocentrale Deva (20 milioane certificate), Complexul Energetic Craiova (17 milioane certificate), Regia Autonoma pentru Activitati Nuclear – Sucursala Romag Termo (14 milioane certificate), Lafarge Ciment Medgidia 912,3 milioane certificate) si rafinaria Arpechim detinuta de OMV Petrom (9,6 milioane certificate).

Industria energetica are cel mai mare plafon alocat pentru perioada 2008-2012, respectiv 208,6 milioane de certificate, urmata de industria de productie si prelucare a metalelor feroase, cu 61,6 milioane, industria cimentului, cu 41,2 milioane si industria de rafinare a petrolului, cu 28,8 milioane de permise.

Plafonul european pentru perioada 2008-2012 este 2,08 miliarde tone de emisii anual.

Un certificat de emisii corespunde unei tone de dioxid de carbon, iar prin alocare se stabilesc limitele cantitatilor de dioxid de carbon pe care industriile au permisiunea sa le emita. Companiile vand si cumpara certificate de emisii in functie de indeplinirea tintelor de poluare. Alocarea certificatelor se face intr-o prima faza pe sectoarele de activitate din economie, apoi pe instalatiile care emit dioxid de carbon.

Foto: financiarul.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri