Interzicerea zborurilor din cauza eruptiei vulcanului din Islanda a generat o economie de dioxid de carbon estimata la 2,8 milioane de tone pana acum, informeaza The Guardian.
Expertii sustin ca eruptia vulcanului Eyjafjallajokull nu a avut un impact semnificativ in ce priveste clima, insa a generat o mica reducere a poluarii cu dioxid de carbon.
Desi eruptiile masive, cum a fost cea a vulcanului Mount Pinatubo in 1991, pot emite suficienta materie pentru a umbri si a raci planeta, evenimentul din Islanda este foarte mic in comparatie cu acesta. Norul de cenusa nu a ajuns in straturile inalte ale atmosferei, unde ar fi avut cel mai mare efect si contine cantitati mici de sulfuri, care formeaza picaturi de acid sulfuric. Organizatia Mondiala de Meteorologie din Geneva sustine ca orice efect de racire a climei din cauza vulcanului Eyjafjallajokull va fi nesemnificativ.
Un efect mai mare, desi la fel de putin semnificativ in termeni globali, provine din mentinerea avioanelor la sol in intreaga Europa. Potrivit Asociatiei de Transport Ecologic, pana luni inclusiv, interzicerea zborurilor a generat o economie de 2,8 milioae de tone de dioxid de carbon.
Eruptia vulcanica a eliberat dioxid de carbon, insa aceasta cantitate este contrabalansata de catre economiile realizate. La nivel mondial, vulcanii produc circa 200 milioane de tone de dioxid de carbon pe an, potrivit US Geological Survey.
Foto: The Guardian