Pinguinii regali din Antarctica ar putea ajunge la un pas de dispariție până la sfârșitul acestui secol din cauza schimbărilor climatice și a pescuitului excesiv, conform unui nou studiu.
Oamenii de știință avertizează că 70% dintre pinguinii regali vor dispărea sau vor fi forțați să-și găsească alte locuri pentru împerechere.
Pinguinii regali se împerechează doar pe insule izolate în Oceanul Antarctic, unde au acces ușor la apă. Încălzirea oceanelor duce la deplasarea apelor bogate în pești și krili spre sud, obligând pinguinii să călătorească distanțe mari în căutarea hranei, lăsându-și puii flămânzi mai mult timp.
Pe măsură ce distanța între zonele de împerechere și cele de hrană se va mări, vor dispărea colonii întregi de pinguini regali.
Speciile de animale din Antarctica, în situație critică
Céline Le Bohec, cercetător la Universitatea din Strasburg, Franța, a avertizat că specia ar putea dispărea în viitorul apropiat fără măsuri urgente care să reducă emisiile de gaze de seră și pescuitul industrial. Ea a explicat pentru The Guardian că situația pinguinului regal ar trebui să fie un avertisment despre viitorul întregului mediu marin din Antarctica.
„Pinguinii, la fel ca alte păsări și mamifere marine, ocupă locuri mai înalte în nivelurile trofice din ecosisteme: sunt ceea ce numim bioindicatori ai ecosistemelor lor. Așadar, pinguinii, ca indicatori sensibili ai schimbărilor din ecosistemele marine, sunt specii vitale pentru înțelegerea și prevederea impactului schimbărilor globale asupra biomului marin și asupra speciilor care trăiesc în zone subantarctice și antarctice.”
Deși unii pinguini regali ar putea să-și găsească locuri noi pentru împerechere mai apropiate de hrană, oamenii de știință avertizează că aceste habitate sunt rare, iar competiția pentru ele va fi acerbă.
La începutul acestei luni, un alt studiu atrăgea atenția asupra scăderii drastice a populației de krili din Antarctica din cauza pescuitului industrial și a schimbărilor climatice, fenomen care va pune în pericol animale marine ca balenele, focile și pinguinii, care se hrănesc în principal cu micile crustacee. Populația de pinguini ar putea scădea cu aproape o treime până la sfârșitul secolului din cauza declinului numărului de krili.
La începutul anului, Greenpeace a demarat o campanie globală cu scopul de a transforma 1.8 milioane de kilometri pătrați din teritoriul Antarcticii în cea mai mare rezervație naturală din lume. Propunerea va fi dezbătută la sfârșitul acestui an.