Informatia Zilei Satu Mare: Intr-o jumatate de ora, grindina a distrus recolta de pe 10.000 hectare

Au fost afectate culturile din zonele cele mai sărace ale judetului: Bogdand, Săcășeni, Craidorolt, Moftin
Ploile abundente căzute in seara zilei de luni au fost insotite in multe locuri din judet de căderi de grindină care au provocat agricultorilor pagube uriașe.

După primele estimări ale specialiștilor agricoli au fost afectate in jur de 10.000 de hectare de culturi de porumb, rapită, grâu. Din păcate, intr-o jumătate de oră au fost distruse culturile din zonele cele mai sărace ale judetului: Bogdand, Săcășeni, Craidorolt, Moftin.

După cum ne-a declarat Eugenia Ardelean, directoarea Directiei Agricole Satu Mare, au fost afectate și culturi din zona Supur, Tășnad, Moftin, Doba, Vetiș, Craidorolt. O evaluare exactă a suprafetelor calamitate se va face după centralizarea tuturor datelor din teritoriu. O situatie statistică vor intocmi și firmele de profil, care vor despăgubi pe cei care au asigurări in domeniu. Comunicatul Directiei Agricole cuprinde următorul text:
“In urma fenomenului de grindină din data de 22.06.2009, in judetul Satu Mare au fost afectate localitătile Săcășeni, Tășnad, Moftin (Sâmniclăuș – Ghirolt), Doba, Vetiș, urmând ca in urma inștiintărilor centralizate la primării să avem suprafetele și culturile distruse. După o primă evaluare a zonelor afectate, avem intre 5.000-10.000 ha.” Comuncatul este semnat de Director Executiv, ing. Eugenia Ardelean.

Grindină de mărimea unei nuci la Eriu Sâncrai

La Eriu Sâncrai, Chiș Dănica, secretarul Primăriei, ne spunea că bucătile de grindină căzute erau de mărimea nucilor și au distrus nu numai culturile, dar au afectat și gospodăriile sătenilor.

La Livada au fost măturate lanurile de porumb, la ieșirea din oraș, spre Tufoasa, după cum ne-a informat primarul Ioan Sebeși. In schimb lanurile din comunele invecinate, Odoreu și Medieșu Aurit, au fost ocolite de grindina devastatoare, ne-au asigurat primarii Gheorghe Robaș și Pop Dumitru.
La Săcășeni grindina a fost de mărimea unui ou de găină. Putine frunze ale arborilor au rămas intregi. Culturile agricole au fost compromise. Porumbul, care avea inăltimea intre 1 și 1,5 metri, in câteva minute a fost culcat la pământ și apoi distrus. Fructele au fost distruse aici aproape in totalitate. Nucile au fost bătute de pe pomi. Bucătile neregulate de gheată, exagerat de mari, au tăiat totul in calea lor. “E dezastru. S-au distrus și acoperișuri noi, construite anul trecut”, ne-a spus ieri viceprimarul Ana Oros.

La Terebești, după cele spuse de primarul Gavril Vint, nu a căzut prea multă gheată, doar spre Gelu putin.

Gheata a ocolit Tarna Mare, dar nu și comuna Turulung. O situatie exactă a pagubelor va fi aflată doar in zilele următoare.

Prăpăd la Bogdand

Ajunși la Bogdand, una din așezările in care timp de 25-30 de minute grindina a distrus munca de câteva luni de zile a localnicilor și a celor din satul Babta, am intrat in gospodăria lui Nagy Andras, insotiti de primarul Aurel Bojan. O grădină deosebit de bine ingrijită până in seara zilei de 22 iunie a fost făcută una cu pământul. Cu lacrimi in ochi omul, ajuns la 43 de ani, spunea că el nu iși amintește de asemenea grindină ca dimensiuni, efecte dezastruoase, dar nici ca timp de cădere. Până și vecinul său de peste drum, in vârstă de 65 de ani, a intărit spusele mai tânărului gospodar. Roșiile cu fructe de mărimea unui măr copt erau sparte de gheată. Grindina a rupt crengi de ardei și roșii, varza, sfecla de zahăr și fasolea verde au fost făcute una cu pământul. Gheata a distrus in proportie de peste 70% pomii fructiferi. Cam in proportie similară au fost distruse viile de pe raza comunei. Culturile de porumb au fost compromise. Frunzele plantelor au fost făcute franjuri. Sperantele ca la toamnă să fie porumb pe raza comunei Bogdand sunt minime. Se crede că au fost afectate considerabil și culturile de cereale păioase. Evaluările continuă.

Așa cum a subliniat primarul Aurel Bojan, in seara zilei de luni a vizitat mai multe gospodării din comună imediat după oprirea potopului. Efectele sunt greu de estimat. Va trece timp până ce se vor termina evaluările. Până ieri in jurul orei 10 și 30 de minute 12 localnici s-au prezentat la Primărie pentru a face cunoscute efectele căderii masive de grindină, de dimensiunea unui ou de bibilică, dar cu forme neregulate. Oamenii au solicitat primarului intocmirea unui tabel cu gospodăriile afectate, in speranta că ar putea primi ceva despăgubiri. Potrivit primelor estimări, peste 300 de hectare cu diverse culturi agricole au fost distruse aproape in totalitate. Curios este faptul că nu a căzut grindină in zona dinspre Corund. Nesemnificativă a fost grindina și in comuna Hodod.

La Acâș a fost trăznit un plop

La Supur, autoritătile locale se bucurau că asupra comunei lor nu s-a abătut grindina. Ploaia a fost consistentă, un inceput de furtună care nu a produs pagube și doar atât. Vasile Adrian Ştet, primarul comunei, ne-a spus că la ei nu vor fi probleme cu fructele și nici cu porumbul și grâul din cauza grindinei.

Grindină putină s-a semnalat și pe raza comunei Acâș, spunea primarul Nicolae Gereb. Şi aici au căzut cantităti insemnate de ploaie, dar furtuna a fost de intensitate mică. La Acâș a fost trăznit un plop inainte de intrarea in comună pe sensul opus celui de inaintare spre Supur.

Nu s-au produs pagube nici pe raza comunei Beltiug. La Primărie se știa că a fost grindină de intesitate mică in zona Ghirișa, in așa numitul “Gomba Tag”. Au scăpat de grindină consistentă și locuitorii orașului Ardud. Localitătile apartinătoare au fost ocolite acum, dar vara este incă lungă. Surprizele ar putea să apară. Grindina căzută pe alocuri a fost in nota anilor anteriori, fără a afecta considerabil culturile agricole. Ne-a fost semnalat faptul că grindină consistentă a căzut și in zona Mujdeni, acolo unde frunzele arborilor din pădure au fost in parte bătute la pământ. In vecinătatea trecerii de cale ferată din vecinătate a fost răsturnat și un stejar, fără a stânjeni circulatia rutieră.

Avertizări la Prefectură de la SGA

Şi la Prefectura Satu Mare erau trimise ieri toate datele privind grindina și ploile care au afectat judetul. Aurelia Fedorca, subprefectul judetului, detinea toate informatiile legate de calamitătile care au afectat localitătile Hodod, Bogdand, Beltiug, Terebești, Doba, Vetiș, Pișcolt, Satu Mare, Socond, Săcășeni. Tot aici puteau fi aflate și datele privind cantitătile de precipitatii sub formă de ploaie care au căzut in 24 de ore. Cel mai mult a căzut la Vama, unde s-au inregistrat 64 de litri pe metru pătrat. A plouat mult și la Călinești-Oaș. 27 de litri pe metru pătrat, iar la Pășunea Mare s-a intrat ieri in faza II de apărare după ce nivelul râului din localitate a atins cota de 270 cm.

Alte valori: Negrești-Oaș – 34 l, Dara – 38 l, Domănești – 33 l, Valea Vinului – 35 l, Turulung – 19,8 l, Rătesti – 19,7 l, Huta – 4,3 l, Craidorolt – 16 l.

In jur de 10 localităti rămase fără curent

Furtuna, fulgerele și trăsnetele au afectat și alimentarea retelelor electrice din judet. După cele aflate de la Valer Darida, purtătorul de cuvânt al societătii Electrica SA Satu Mare, ieri incă erau nealimentate unele retele electrice din Crișeni, Cionchești, Moftin (o fermă), Medieșu Aurit. Cele mai atinse zone de furtună au fost Craidorolt, Terebești, Odoreu. La Medieșu Aurit există o situatie specială intrucât Primăria trebuie să degajeze crengile copacilor, care in timpul furtunii au atins cablurile electrice. Furtuna a fost mai blândă in zona Oașului și mai aprigă spre Pomi și Terebești.
 

spot_img

Ultimele știri