Picnic sub clar de lună sau o năzbâtie sustenabilă

Sâmbătă, 17 august, în parcul Cișmigiu din centrul Bucureștiului a avut loc un eveniment inedit: picnic sub clar de lună organizat de grupul civic Nefiresc.

Green Report a mers la evenimentul în aer liber pentru a vedea ce se întâmplă la un picnic nocturn.

Ajunși în parcul Cișmigiu, am dat peste o imagine ușor feerică. Erau câteva sute de oameni adunați pe marginea lacului, implicați în diverse activități.

Copiii se jucau și învățau de la artiștii de flow arts (artă care are o varietate de discipline ce se intersectează, ex: dans, jonglerie, rotirea și manipularea unor obiecte luminoase și armonizarea lor cu expresivitatea și creativitatea) cum să mânuiască diverse obiecte luminoase.

Adulții se jucau jocuri de societate, cinau, socializau, se blimbau cu barca sau priveau cerul din hamacele personale instalate cu ocazia evenimentului.

În centrul adunării se lucra intens la o salată de fructe care au fost aduse de participanții la eveniment.

Ba chiar exista și o stație pentru DJ care punea muzică ușor în surdină, adusă tot de oamenii veniți la eveniment.

S-au format și mai multe grupuri de persoane care cântau împreună, unii din voce, alții la instrumentele muzicale aduse de acasă. Mulți dintre ei s-au cunoscut la picnicul sub clar de lună și au făcut echipă pentru a le oferi celorlalți participanți, pe care îi întrebau periodic ce să le mai cânte, o atmosferă relaxantă.

Am rămas suprinși să vedem că existau articole vestimentare și jucării pentru donat, care s-au epuizat destul de repede.

Ne-am bucurat de experiență și a fost interesant să vedem că există astfel de evenimente și la noi în țară.

Foto: Picnic nocturn, 17 august, parcul Cișmigiu, București, Green Report
Foto: Picnic nocturn, 17 august, parcul Cișmigiu, București, Green Report

Pentru că ne-am dorit să avem toată imaginea de ansamblu a unui astfel de eveniment, am stat de vorbă cu organizatorii.

În continuare redăm discuția cu Florin Bădiță Nistor, inițiatorul grupului Nefiresc, responsabil cu organizarea.

Green Report: Cum v-a venit ideea să faceți un picnic sub clar de lună în parcul Cișmigiu și de ce?

Florin Bădiță Nistor:

Noi la Nefiresc încercăm să propunem evenimente ce aduc împreună oameni care caută ceva mai diferit, care vor să facă și altceva decât clasica ieșire în oraș la bar, restaurant, cluburi, film, unde ți-e mai greu să te conectezi cu alți oameni.

De asemenea, îi încurajăm ca aceste evenimente să se întâmple datorită lor, pe marginea eforturilor depuse la comun. Noi ne ocupăm să le dăm întâlnire, să facem birocrația cu atoritățile și să comunicăm pe rețelele sociale, dinamica evenimentului depinde de ei.

În seara asta le-am propus să facem o salată de fructe și i-am încurajat să aducă fiecare ce poate ca să facem salata: fructe, boluri, bliduri. La fel a fost și cu muzica, i-am încurajat să vină cu instrumente, voce, orice ne poate fi util.

Astăzi suntem la a doua ediție în București, am mai făcut un eveniment similar în 2019, la care au participat peste 1000 de persoane, iar ideea ne-a venit observând aceste urgențe climatice din cauza cărora pe timp de vară este imposibil să stai la soare în timpul zilei.

Așa că ne-am gândit – hai să ne folosim de noapte pentru că temperaturile sunt mult mai ok, iar în ultimii ani vedem din ce în ce mai mulți oameni care ies noaptea afară.

Green Report: Cum ați procedat cu deșeurile și gunoaiele care s-au adunat la eveniment?

Florin Bădiță Nistor: N-au fost atât de multe deșeuri. Pentru cele care intră în sistemul garanție – retur a fost un domn care le-a colectat.

Inițiativă pe care o salut pentru că asta impulsionează pe mulți să nu mai lase pe jos.

Noi am adus saci menajeri pentru toată lumea, iar oamenii au fost foarte receptivi, nu cred că am strâns mai mult de 3 saci de gunoi de pe toată zona evenimentului.

Green Report: Ce tipuri de ustensile ați folosit pentru salata de fructe?

Florin Bădiță Nistor: Fiind un eveniment comunitar, au fost mai multe persoane care au adus diverse boluri și tacâmuri. Din fericire, acestea erau din material reciclabil.

A fost cineva care a venit cu boluri și tacâmuri din aluminiu, plus cei care și-au adus veselă și ustensile de acasă. Noi am asigurat necesarul pentru cei care nu aveau, dar am strâns foarte puține deșeruri având în vedere că au participat peste 200 de oameni la eveniment.

Pentru că noi suntem un grup civic de voluntari, nu am avut buget, dar pe viitor ne gândim să mergem către cei care comercializează veselă și tacâmuri care pot fi consumate la fel ca vafele de la înghețată și să le propunem un parteneriat, astfel scădem și mai mult cantitatea de deșeuri care rezultă din astfel de evenimente.

Încercăm tot timpul să responsabilizăm oamenii și îi încurajăm să vină cât mai mulți cu blidurile de acasă, mai ales dacă mergi la un picnic.

Green Report: La eveniment au fost si persoane care au donat jucării si haine second hand. Știați de inițiativă sau s-a întâmplat spontan?

Florin Bădiță Nistor: S-a întâmplat spontan. Ne-am super bucurat că se întâmplă lucrul ăsta și cu ocazia asta ne-am gândit ca pe viitor să integrăm și componenta asta în eveniment.

Vedeți care este frumusețea acestor întâlniri oarecum ad-hoc? Învățăm de la oameni, îmbunătățim, iar la următorul eveniment venim cu și mai multă diversitate.

Noi ne bucurăm că am reușit să oferim un cadru oamenilor care au venit cu atât de multe inițiative faine. O să mai luăm legătura și cu ong-uri care se ocupă de upcycling (reciclare) ca să ne asigurăm că lucrurile care rămân, ajung să fie valorificate.

Ne-ar plăcea ca pe viitor să vedem inițiative similare cu ale noastre și din partea autorităților publice.

Foto: Pe marginea lacului, 17 august, parcul Cișmigiu, București, Green Report
Foto: Pe marginea lacului, 17 august, parcul Cișmigiu, București, Green Report

***

Am stat de vorbă și cu doamna Teodora Vlad, una dintre persoanele care au adus haine și jucării folosite pentru a fi donate către cei interesați de ele.

Green Report: Cum ați aflat de eveniment și cum v-a venit ideea să aduceți obiecte folosite pentru a fi reutilizate, deși organizatorii nu au dat un anunț public în acest sens?

Teodora Vlad: Am participat și la evenimentul din 2019 și am văzut ce cantități de fructe au fost aduse, așa că m-am gândit să vin cu altceva, dar care să fie tot de folos cuiva.

Green Report: Este prima dată când donați sau aveți un obicei în sensul ăsta?

Cred că sunt multe lucruri care pot fi refolosite și oameni care au nevoie de ele. Am o vorbă pe care o spun destul de des – Dar din dar ne facem bine!

Mi se pare că facem multă risipă. De obicei, la sfârșit de sezon, ne dăm seama câte lucrușoare au rămas nepurtate și-atunci, decât să n-o mai porți pentru că se demodează la anul, mai bine i-o dai cuiva care o va purta.

Eu mă ocup de câțiva ani cu genul acesta de schimb de bunuri, sunt în câteva grupuri pe Facebook.

Mă consider un canal colector, pe principiul vaselor comunicante – adun de la oamenii care vor să doneze, dar nu au timp și mă ocup mai departe să ajungă aceste bunuri la cei care au nevoie. De la hăinuțe, veselă, covoare, jucării, până la mobilă. Ba chiar m-am ocupat să ajungă scaune rulante de la cei care nu mai au nevoie de ele, la cei care au.

Fac lucrul acesta voluntar și pentru că mi se pare un mod de viață autentic, care mă împlinește.

Și donez, și primesc.

În plus, eu sunt bunică, așa că împreună cu nepoții mei, prietenii lor și familiile din cartier facem tot felul de evenimente comunitare, în părculețul dintre blocuri (zona Orizont).

Am organizat niște mini târguri de vechituri, evenimente de creație prin care încercăm să-i învățăm pe copii să-și facă diferite obiecte utile din tot felul de deșeuri.

Adun borcane de la oamenii care vor să le arunce și le dau gospodinelor care au nevoie pentru murături, dulcețuri. Tot ce poate fi refolosit, mă ocup să strâng și să le distribui mai departe către cei care au nevoie de ele.

Pe lângă aspectul social, consider că așa protejăm și mediul. Dacă fiecare dintre noi s-ar ocupa să refolosească lucrurile sau să le dea cuiva care le vrea, nu am mai produce atât de mult gunoi și nu am mai consuma atât de multe resurse pentru lucrurile noi.

Aș vrea să vă mai spun un lucru. Să știți că toate materialele textile care rămân și nu sunt dorite le donez unui adăpost pentru căței din județul Giurgiu. Sunt foarte bine venite, mai ales pentru sezonul rece. Au nevoie și ei să stea într-un mediu curat, civilizat, igienic și care să le țină de cald. Este foarte mare nevoie de textile la adăposturile pentru animale.

Evenimentul de sâmbătă seară a adunat peste 200 de persoane, iar în urma lor a rămas locul mai curat decât înainte de sosirea lor, dovadă că începem să înțelegem importanța unui comportament prietenos atât cu mediul, cât și cu societatea.

#picnicnocturn #environment #upcycling #comunitate #aer liber

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri