Banca americana Morgan Stanley estimeaza ca valoarea vanzarilor globale din sectorul surselor de energii alternative si al biocombustibililor ar putea creste cu 1 trilion de dolari pe an, pana in 2030, informeaza Reuters, citat de Planet Ark.
Cresterea populatiei la nivel global si explozia preturilor pentru combustibilii fosili conduc la o crestere enorma a cererilor pentru energie curata, in paralel cu o preocupare tot mai mare pentru incalzirea globala. Ca o comparatie, Morgan Stanley precizeaza ca anul trecut, produsul intern brut al SUA, cea mai dezvoltata economie a lumii, a ajuns la 13,2 trilioane de dolari.
Raportul intocmit de banca Morgan Stanley avertizeaza asupra faptului ca vanzarile ar putea fi reduse numai in cazul improbabil in care nu s-ar mai urmari la nivel mondial reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. O alta cauza pentru diminuarea vanzarilor ar fi instalarea pacii in Orientul Mijlociu care ar duce la o scadere a pretului petrolului.
Banca este interesata in mod deosebit de cresterea pietei din sectorul energiei solare. Folosirea energiei solare pentru productia de energie electrica poate duce la o crestere considerabila, pana la 11,2% in 2030. Energia eoliana poate creste de asemenea de la 0.9% pana la 9,6% in 2030.Energia solara va castiga mai mult spatiu pe piata, pe masura ce costurile pentru panourile solare scad, de la 8 dolari in 2005 pana la 1,6 dolari in 2030. Energia eoliana isi va pastra acelasi pret de 2 dolari/GW si in 2030. Va creste si consumul de biocombustibili in sectorul transporturilor, de la 1% in 2005 pana la 21% in 2030.
Morgan Stanley nu este singura banca care isi manifesta interesul pentru energia curata. Deutsche Bank considera ca eforturile guvernamentale de combatere a schimbarilor climatice creeaza oportunitati majore de investitii chiar si pentru cei mai sceptici.Aceasta banca are conturi in valoare de 8,55 milioane de dolari pentru finantarea companiilor care reduc emisiile de gaze cu efect de sera sau care ajuta populatia sa se adapteze la conditiile incalzirii globale.
Foto: lcv.org
UNEP arata ca investitia globala in energia regenerabila a inregistrat un record notabil de 100 miliarde de dolari in 2006 si este foarte probabil ca in 2007 sa se ajunga la un nivel de 120 miliarde de dolari.