Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Un sfert din emisiile de gaze cu efect de sera ale Chinei sunt cauzate de comertul cu Europa si SUA

Un sfert din emisiile de gaze cu efect de sera ale Chinei sunt cauzate de comertul cu Europa si Statele Unite, informeaza Environmenral News. Aceste date au fost publicate intr-un raport realizat de Tao Wang si Jim Watson in cadrul Tyndall Centre for Climate Change.

Cercetatorii considera ca noua metoda de calcul la nivel national a emisiilor de gaze cu efect de sera nu este corecta pentru tarile in curs de dezvoltare. "In timp ce statul national este prezent in cele mai multe negocieri internationale si tratate, comertul global inseamna ca productia de carbon a unei tari este internationala", arata raportul. Tarile industrializate nu sunt vinovate numai pentru nivelul ridicat al emisiilor dar au si o responsabilitate pentru cresterea rapida a emisiilor in tari in curs de dezvoltare cum este China.

"Fara aceasta cerere, China nu s-ar fi dezvoltat atat de repede iar emisiile sale nu ar fi crescut in acest ritm", arata raportul care propune includerea carbonului "importat" in calculele nationale privind emisiile de gaze cu efect de sera. Acest raport reia teza publicata in Chinadependence de New Economic Foundation, care acuza tarile dezvoltate ca si-au redus emisiile pe seama tarilor mai sarace.

China are suficiente rezerve de carbune dar, pentru a face fata dezvoltarii accelerate a economiei, este nevoita sa construiasca o fabrica alimentata de carbuni o data la cinci zile. Aceasta tara va inlocui in curand SUA in pozitia de lider al principalilor responsabili pentru emisiile de carbon. In acest timp, Washington-ul cere insistent Chinei sa-si reduca emisiile. Raportul Tyndall mentioneaza insa ca piata americana este principala destinatie pentru marfurile chineze.

Se estimeaza ca exporturile nete ale Chinei sunt responsabile pentru 1,1 miliarde tone de dioxid de carbon sau 23% din emisiile chineze din 2004, mai mult decat dublul emisiilor Marii Britanii. Aceasta chestiune va fi in centrul atentiei la intalnirea de la Bali din decembrie. In cadrul acestei conferinte vor incepe negocierile pentru un protocol post-Kyoto.

Foto: rataciri.webblog.ro

spot_img

Ultimele știri