Zeci de persoane din Miercurea Ciuc au participat, sambata seara, la un priveghi cu lumanari, alaturandu-se in acest fel campaniei care are loc la nivel mondial prin care se atrage atentia asupra schimbarilor climatice, in contextul conferintei de la Copenhaga, informeaza Agerpres.
Evenimentul, organizat de Fundatia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, una dintre cele mai mari finantatoare a proiectelor de mediu din Romania, s-a desfasurat in centrul municipiului si la el au luat parte in special tineri, dar si persoane mai in varsta carora le pasa de protectia mediului. Din lumanari aprinse a fost scris mesajul ‘Stop CO2’, iar pe mai multe lampioane scria ‘Lumea are nevoie de un acord real’, sau ‘Un acord just, ambitios si obligatoriu’.
Presedintele Fundatiei pentru Parteneriat, László Potozky, a afirmat ca mesajul locuitorilor din Miercurea Ciuc este acela ca este nevoie de un acord care sa-l inlocuiasca pe cel de la Kyoto si care sa fie just pentru tarile sarace si sa aiba caracter obligatoriu pentru partile semnatare. El a explicat ca printre solutiile propuse de specialisti se numara alocarea a 200 miliarde de dolari pentru proiecte privind stoparea schimbarilor climatice dar si oprirea cresterii emisiilor de gaze pana in 2015.
La actiunea de la Miercurea Ciuc a luat parte si deputatul Korodi Attila, fost ministru al Mediului, care a spus ca saptamana viitoare va merge la conferinta de la Copenhaga, impreuna cu mai multi parlamentari, pentru a sustine semnarea acestui acord.
“Sunt multe zvonuri ca acest tratat nu va fi ratificat la Copenhaga. Si este mare pacat pentru ca problemele cauzate de schimbarile climatice nu vor putea fi rezolvate decat printr-un acord real si obligatoriu”, a spus Korodi.
Ecologistilor din Miercurea Ciuc li s-a alaturat, pentru cateva minute, si primarul municipiului, Raduly Robert, un sustinator al protectiei mediului. Sambata, oameni din intreaga lume au participat la peste 2.000 de priveghiuri cu lumanari organizate in 130 de tari, prin care s-a facut un apel la toti liderii politici reuniti la Copenhaga, in cadrul Conferintei privind schimbarile climatice, sa semneze un acord eficient si real in acest domeniu.
Campania mondiala a culminat cu un priveghi special condus de castigatorul premiului Nobel pentru Pace, Desmond Tutu si Mary Robinson – fost Inalt comisar al ONU pentru drepturile omului, in fata cladirii unde are loc summitul de la Copenhaga. In Romania evenimente similare au fost organizate de catre ONG-uri din Bucuresti, Timisoara, Rasinari, Brasov si Cluj Napoca.
Miza intalnirii de la Copenhaga, la care participa reprezentanti din 192 de state, este adoptarea unui nou acord cu caracter obligatoriu pentru semnatari, care sa limiteze eficient emisiile de gaze cu efect de sera la nivel mondial. Acest nou acord ar urma sa il inlocuiasca pe cel semnat la Kyoto, in 1997, care urmeaza sa expire in 2012.