Surplusul de certificate de emisii CO2 al Romaniei va fi vandut de Guvern prin negociere directa catre state sau entitati contractante, iar sumele obtinute, estimate la intre 1,2-2,5 miliarde euro, vor fi folosite in proiecte de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, potrivit Mediafax.
Sumele rezultate vor fi ajunge la Fondul pentru Mediu, iar 10% din valoarea fiecarei tranzactii va reprezenta venit la bugetul de stat, conform unei ordonante de urgenta aprobate recent de Guvern. Proiectele finantate din aceasta sursa vor fi aprobate prin hotarare de guvern.
Potrivit comunicatului emis de Executiv, pretul per unitate la astfel de certificate este in scadere semnificativa, ceea ce impune vanzarea rapida a surplusului.
75,94 milioane de certificate anual
Pentru fiecare tona de dioxid de carbon se emite un certificat de emisii, denumit unitate a cantitatii atribuite (AAU). Romania si-a asumat, in intervalul 2008-2012, reducerea cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera, fata de nivelul anului 1989, procent similar cu cel convenit de Uniunea Europeana. Un certificat de emisii corespunde unei tone de dioxid de carbon, iar prin alocare se stabilesc limitele cantitatilor de dioxid de carbon pe care industriile au permisiunea sa le emita.
Companiile vand si cumpara certificate de emisii in functie de indeplinirea tintelor de poluare. Alocarea certificatelor se face intr-o prima faza pe sectoarele de activitate din economie, apoi pe instalatiile care emit dioxid de carbon. Romania poate emite in perioada 2008-2012 o cantitate de 379,72 milioane de tone de dioxid de carbon, respectiv 379,72 milioane de certificate. In fiecare an Romania dispune de 75,94 milioane de certificate.
Mittal Steel, cel mai mare poluator
Cei mai mari poluatori din Romania sunt Mittal Steel Galati, care are alocate, in intervalul 2008-2012, aproximativ 71 de milioane de certificate, Complexul Energetic Turceni (34 milioane certificate), Complexul Energetic Rovinari (28 milioane certificate), Electrocentrale Deva (20 milioane certificate), Complexul Energetic Craiova (17 milioane certificate), Regia Autonoma pentru Activitati Nuclear – Sucursala Romag Termo (14 milioane certificate), Lafarge Ciment Medgidia 912,3 milioane certificate) si rafinaria Arpechim detinuta de OMV Petrom (9,6 milioane certificate).
Industria energetica are cel mai mare plafon alocat pentru perioada 2008-2012, respectiv 208,6 milioane de certificate, urmata de industria de productie si prelucare a metalelor feroase, cu 61,6 milioane, industria cimentului, cu 41,2 milioane si industria de rafinare a petrolului, cu 28,8 milioane de permise.
Plafonul european pentru perioada 2008-2012 este de 2,08 miliarde tone de emisii anual.
CET Iasi va incasa 360.000 de euro
Producatorul de energie CET Iasi a schimbat, marti, cu firma Vitol, 345.000 de certificate de emisii cu efect de sera (EUA) contra unui numar similar de unitati CER (reduceri de emisii certificate) si suma de 360.000 de euro, au anuntat, miercuri, oficialii Bursei Romane de Marfuri (BRM).
Pretul unui certificat a fost de 1,05 euro. Prima tranzactie de acest tip realizata la BRM a fost derulata de Electrocentrale Bucuresti la 9 aprilie.
Ringul certificatelor CO2 a fost lansat la BRM in luna ianuarie 2010 si se adreseaza tuturor detinatorilor de certificate, entitati de stat sau private. Detinatorii de certificate pot valorifica aceste titluri la BRM, prin lansarea ordinelor de schimb/vanzare de certificate in ringul de
tranzactionare.
Foto: Green Report