Guvernul amana reintroducerea certificatului energetic

Guvernul a amanat discutia legata de reintroducerea certificatului energetic la vanzarea sau achizitia de locuinte, considerand ca procedurile de aplicare a noului sistem nu sunt suficient de clare, iar numarul de auditori energetici este inca insuficient, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

"Guvernul a decis sa amane o decizie in privinta reintroducerii certificatului energetic, deoarece s-a considerat ca noul sistem presupune anumite proceduri de selectare a evaluatorilor si obtinere a certificatelor care nu sunt inca destul de clar stabilite, iar numarul de auditori este prea mic. Posibil ca discutia sa continue saptamana viitoare", au afirmat sursele citate, la finalul sedintei de vineri a Executivului.

Potrivit acestora, este posibil ca Guvernul sa solicite Comisiei Europene o derogare de la aplicarea directivei in domeniu a UE si o amanare cu pana la trei luni a termenului de la care sa fie introdus certificatul energetic, in cazul in care dificultatile administrative nu vor fi depasite in timp util. Inainte unei eventuale asemenea solicitari, la nivelul Guvernului vor mai fi insa initiate discutii privind reintroducerea certificatului.

"La acest moment, din cauza procedurilor greoaie si a numarului insuficient de auditori, certificatul energetic poate fi eliberat si intr-o perioada care ajunge la sase luni, ceea ce afecteaza tranzactiile pe piata imobiliara", au mai aratat sursele citate.
Amanarea reintroducerii certificatului energetic a fost confirmata ulterior de catre ministrul Mediului si purtatorul de cuvant al Guvernului.

"Am amanat ordonanta pentru o discutie ulterioara, deoarece este o discutie pana cand sa se amane, pana cand este obligatoriu sa se dea aceste certficate. Deci s-a amanat, nu s-a aprobat", a spus ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a precizat ca este nevoie ca unele proceduri de evaluare a auditorilor energetici sa fie clarificate.

"A fost nevoie de unele clarificari referitoare la simplificarea procedurilor de evaluare a auditorilor energetici si de obtinere a certificatelor pentru acesti auditori energetici", a spus oficialul guvernamental.

Legea 372/2005 prevede ca la incheierea oricarui contract de vanzare-cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din blocurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii.

Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A- eficienta energetica ridicata, la clasa G- eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie, mentioneaza institutia.

Legea urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2010, dar Guvernul a decis in luna decembrie sa amane cu un an, pana la 1 ianuarie 2011, termenul de la care statul impune obligativitatea certificatului energetic. Amanarea a fost decisa dupa ce Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a avertizat ca certificatul va majora pretul caselor vechi cu 5-10% si va bloca tranzactiile.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, declara in luna ianuarie ca numarul insuficient de evaluatori a determinat amanarea punerii in practica a prevederii prin care locuintele care urmeaza sa fie vandute trebuie sa aiba certificate energetice.

"Analizam aceasta problema, pentru ca au fost solicitari din partea notarilor, din partea agentiilor imobiliare. Inteleg ca exista o imposibilitate obiectiva, tehnica de a se face aceste evaluari a locuintelor, care urmeaza a fi vandute la acest moment, pentru ca nu sunt suficienti evaluatori la nivel national si vanzarea de locuinte ar urma sa fie blocata", a explicat atunci ministrul.

Ulterior insa s-a constatat ca Romania trebuie sa preia recomandarile Parlamentului European stabilite prin Directiva privind performanta energetica a cladirilor, prin introducerea acestui certificat, de la 1 martie.

Ministerul Dezvoltarii a anuntat ca in perioada urmatoare se va intensifica procesul de atestare tehnico-profesionala a auditorilor energetici si vor fi omologate o serie de programe de calcul utile auditorilor energetici, iar Uniunea Notarilor Publici va face o serie de propuneri pentru normele de aplicare a legii, astfel incat sa fie eliminate orice neajunsuri in momentul tranzactionarii cladirilor.
Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catre auditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.

Foto: adevarul.ro

spot_img

Ultimele știri