Greenpeace organizeaza un tur de promovare a energiei regenerabile in Romania

Greenpeace organizeaza, in perioada 10-19 iulie 2009, un tur de promovare a energiei regenerabile in Romania, informeaza Agerpres.

Turul de promovare a acestui tip de energie se va desfasura in Bucuresti (parcul Al. I. Cuza, in zilele de 10 si 11 iulie, ora 17:00), statiunea Mamaia (pe plaja H2O – 12 iulie), Cernavoda (Parcul Central – 13 iulie), Brasov (Piata Sfatului – 15 iulie), Cluj-Napoca (Parcul Central – 17 si 18 iulie) si Timisoara (Piata Traian – 19 iulie).

"Pentru o cat mai buna informare si constientizare la nivelul populatiei, ne propunem amplasarea unei turbine eoliene, a unor panouri solare si a unui instrument de gatit pe baza de energie solara. De asemenea, va fi amplasat un panou cu becuri si prize alimentate de energie solara si eoliana, unde doritorii isi pot incarca un telefon mobil sau un laptop. Este o buna ocazie pentru ca publicul sa vada concret cum se produce energia regenerabila, care este foarte usor de folosit si nu afecteaza mediul inconjurator, spre deosebire de alte tipuri de energie", a declarat Crisanta Lungu, coordonatoarea campaniei in Romania.

In luna aprilie a acestui an, Uniunea Europeana a aprobat o noua legislatie in domeniul energiei regenerabile, in vederea incurajarii dezvoltarii acestui tip de energie in Europa. Conform textului de lege, Romania trebuie sa majoreze cota de energie regenerabila din domeniul electricitatii, producerii de caldura si din transport, cu 24 la suta pana in anul 2020. Momentan, tara noastra are o cota de circa 18 la suta, folosind aproape, exclusiv, hidroenergie si biomasa.

"Cu o strategie adecvata in acest domeniu, Romania poate atinge fara probleme cota de 24 la suta energie regenerabila pana in anul 2020 si chiar sa atraga investitii care depasesc aceasta cota. Potentialul pe care Romania il are in domeniul energiei solare, eoliene, hidro, biomasa si geotermala este foarte mare", a declarat Frauke Thies, expert in politica energetica la Greenpeace EU.

Tari precum Spania, Germania sau Danemarca au demonstrat ca sursele de energie regenerabila pot furniza energie sustenabila. Numai energia eoliana, de exemplu, furnizeaza deja 20 la suta din necesarul de electricitate al Danemarcei si 11 la suta din necesarul Spaniei, reducand dependenta acestor state de combustibili fosili sau de energia nucleara, generand beneficii atat pentru consumatori, cat si pentru economie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri