Greenpeace Romania a castigat procesul intentat Ministerului Economiei privind anuntarea locatiei viitoarelor centrale nucleare din Romania, iar institutia este obligata sa dezvaluie informatiile solicitate, arata un comunicat al Greenpeace, citat de Agerpres.
In baza liberului acces la informatii publice, in martie 2009, Greenpeace a solicitat Ministerului Economiei lista celor o suta de locatii care au fost evaluate pentru construirea de noi centrale nucleare in Romania, punandu-se accent pe cele zece locatii care se preteaza la astfel de constructii si pe cele doua locatii considerate a fi preferate, asa cum reiesea dintr-un comunicat de presa transmis de catre Ministerul Economiei.
Desi informatiile respective au fost solicitate de mai multe ori, mentionandu-se faptul ca lipsa unui raspuns va implica actionarea in instanta, Ministerul Economiei nu furnizat niciun raspuns oficial, sustine Greenpeace. In urma castigarii acestui proces, Ministerul Economiei este obligat sa dezvaluie informatiile solicitate.
In plus, Greenpeace Romania pretinde daune morale de un leu pentru refuzul de a oferi liber acces la informatii de interes public, la care se adauga suma de 100 lei pentru fiecare zi de intarziere. Potrivit organizatiei Greenpeace, refuzul Ministerului Economiei de a da publicitatii locatiile viitoarelor centrale nucleare reprezinta o grava incalcare a Constitutiei Romaniei.
Mai mult decat atat, se incalca Conventia de la Aarhus, ratificata de Romania in anul 2000, privind accesul la informatii, participarea publicului la luarea de decizii si accesul justitiei in probleme de mediu. "Informatiile solicitate de Greenpeace Romania sunt publice, avand in vedere impactul major pe care amplasarea si construirea unei centrale nucleare il are asupra mediului. Aceste incalcari ale Constitutiei si ale unor tratate fundamentale ale drepturilor omului reprezinta o imagine defavorabila a Romaniei si pericliteaza increderea in respectarea principiilor statului de drept", este mentionat in comunicat.
Oficiali ai Ministrul Economiei au anuntat ca amplasarea noii centrale nucleare din Romania va fi cunoscuta in luna septembrie, dar au indicat Ardealul ca locatie posibila. Romania are in prezent o singura centrala Nucleara, la Cernavoda. Aici sunt in functiune Unitatile I si II, care produc impreuna circa 18 la suta din consumul de energie electrica al tarii.