Gazeta de Sud: Reabilitarea, in etapa amenintarilor

Asociatiile de proprietari din Craiova care s-au inscris in programul local de reabilitare termica sustin ca vor da primaria in judecata. Desi a trecut mai mult de un an, autoritatile locale nu au facut nici macar demersurile pentru repartizarea fondurilor necesare de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Dupa ce s-au inscris in programul de reabilitare termica a blocurilor, asociatiile stau cu documentatia semnata si cu banii stransi de la locatari. Primaria Craiova, mandatata sa demareze proiectul pe plan local, nici macar nu a solicitat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) banii necesari. Pe site-ul respectivului minister, Craiova nu apare pe lista unitatilor administrativ-teritoriale carora le-au fost repartizate fonduri.

Din cele 150 de milioane de lei pentru ‎termoizolarea a 7.200 de apartamente incepute in 2009 si demararea ‎lucrarilor la alte 7.200 in acest an, Craiova nu a primit nici macar un leu. Nu acelasi lucru se poate spune despre Targu Jiu, care a obtinut fonduri in valoare de 1.617.816,81 lei pentru reabilitarea a peste 1.050 de apartamente. In aceeasi situatie se gaseste Severinul, care a obtinut 5.759.221,46 lei pentru izolarea a 2.135 de apartamente. Ramnicu Valcea va primi 3.556.687,90 lei, iar Slatina – 9.202.010,46 lei, ca sa vorbim numai de localitatile invecinate.

Primaria Craiova are in sertar 258 de contracte de mandatare, ai caror semnatari asteapta 50% fonduri de la bugetul de stat si 30% fonduri de la bugetul local. „Noi am fost de acord cu reabilitarea. Am incheiat cu primarul 30 de contracte de mandatare. Avem locatari care au si platit 20%, adica 2.300 de lei. Oamenii vin si intreaba periodic, fiindca este al doilea an de cand asteapta sa-si izoleze locuintele, sa schimbe tocaria si conductele. Il vom da in judecata pe primar pentru ca nu a facut nici un demers pentru alocarea fondurilor necesare“, a spus presedintele Asociatiei de Proprietari nr. 3 Brazda lui Novac, Adrian Popescu. Acesta este hotarat sa-i trimita o scrisoare deschisa lui Antonie Solomon.

Cale lunga, moarte sigura

Locatarii sustin ca au acceptat sa se inscrie in programul de reabilitare sperand ca in acest fel va scadea factura la caldura. „Initial, am fost de acord cu programul de reabilitare. Dar cand am vazut ca autoritatile nu-si dau interesul, am renuntat. Costul este prea ridicat, perioada pana la finalizarea lucrarilor este incerta, iar banii de la bugetul local si de stat nu vin. Oamenii nu mai au incredere si am fost nevoiti sa ne retragem documentatia“, a afirmat presedintele Asociatiei nr. 5 din cartierul 1 Mai, Victor Stamin.

Deocamdata, la nivelul Primariei Craiova, procedura reabilitarii este abia la inceput. Pana la fonduri si la demararea lucrarilor se pare ca va fi cale lunga, daca nu se razgandesc intre timp asociatiile de proprietari. „La inceputul acestui an au fost scoase la licitatie expertiza tehnica, auditul energetic, documentatia de avizare a lucrarilor de interventie, proiectul tehnic si detaliile de executie pentru reabilitarea tehnica a blocurilor de locuit, pe formula unui contract-cadru pe patru ani, in care sunt cuprinse 175 de blocuri. Deocamdata, procedura este in evaluare“, a precizat purtatorul de cuvant al primariei, Carmen Licu.

Procedura fiind abia la inceput, vor urma si alte etape, cum ar fi: atribuirea contractului, semnarea acestuia cu o firma, dar asta dupa aprobarea bugetului local pe anul in curs. Consiliul local si asociatiile de proprietari trebuie sa aprobe toate aceste etape.

Dupa aceste demersuri si proceduri va urma trimiterea solicitarii de finantare catre ministerul de resort in cadrul programului national multianual privind cresterea performantei energetice la blocurile de locuinte.

De ce nu a facut Primaria Craiova toti acesti pasi din anul 2009 este intrebarea pe care o adreseaza multi dintre locatarii inscrisi in acest program.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri