Gazeta de Sud: Pestera Polovragi, vizitata de 13.000 de turisti

Pestera Polovragi, situata in Cheile Oltetului, este una dintre cele mai lungi din Romania. De la inceputul lunii aprilie si pana in prezent, ea a fost vizitata de peste 13.000 de turisti.

Pestera Polovragi se afla in custodia Muzeului Judetean Gorj inca din anul 1984. Anual, aduce la bugetul acestei institutii foarte multi bani. „Anul acesta ne asteptam la un venit frumusel de la Pestera Polovragi. Pana acum avem peste 22.000 de lei. Foarte multi vizitatori trec pragul acestei pesteri unice si extrem de frumoase“, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judetean Gorj.

Intrarea costa 1,2 lei pentru elevi, studenti si pensionari si 2,4 lei pentru celelalte categorii de vizitatori. Potrivit lui Dumitru Hortopan, pestera a fost vizitata pana acum de belgieni, italieni, francezi, americani, polonezi, rusi si multi romani. O portiune de opt sute de metri este electrificata, pestera avand in total lungimea de 10 km. Felicia Popescu este ghidul care de un an le arata turistilor frumusetile obiectivului. Fiecare are sansa sa scrie cateva cuvinte in caietul de impresii al pesterii.

„Pe langa frumusetile naturale nemodificate antropic, ne-am bucurat de toata informatia pe care am primit-o si din care am avut de invatat. Asta, datorita ghidului, o doamna extrem de informata si pasionata!“, a scris in caietul de amintiri profesorul de geografie Mihaela White, de la Spriengfield Center din Bucuresti.

„A fost foarte frumos! Ghidul a oferit explicatii pertinente si foarte atractive pentru noi, vizitatorii“, a scris Vlad Tanase din Bucuresti, care a vizitat Pestera Polovragi in luna mai a acestui an.

Una dintre cele mai frumoase pesteri din Romania

Explorarea Pesterii Polovragi nu a fost inca finalizata, galeriile formand un labirint atractiv. O veche legenda spune ca aici traieste Zamolxe, zeul dacilor, si ca picaturile care se preling din turturii de piatra nu ar fi altceva decat lacrimile varsate de zeu dupa cucerirea Daciei de catre romani. In galeriile active se pot practica in conditii foarte bune explorarea subacvatica si scufundarile de agrement. „Cadrul natural pitoresc al judetului este legat atat de speologie, cat si de turismul de aventura si de drumetii.

Gorjul are, in plus, zone foarte bune pentru zborul cu parapanta, deltaplanul ori pentru rafting, cicloturism si pescuit sportiv. Relieful montan, potentialul speologic, legendele cunoscute in zona Cheile Oltetului sau monumentele istorice sunt numai cateva dintre elementele care contribuie la nota specifica a regiunii. Putini stiu ca in judetul lui Brancusi se afla aproape 20% din pesterile Romaniei. Unele sunt rezervatii naturale“, a spus Sabin Cornoiu, seful Salvamont Gorj.

Pestera Muierilor, situata langa localitatea Baia de Fier, este un monument al naturii care contine concretiuni calcaroase ce ofera o nota unica. Ea se afla in custodia Primariei Baia de Fier si atrage anual aproximativ 100.000 de turisti, la fel ca si Pestera Polovragi. Salile acestei rezervatii speologice au nume sugestive: „Sala liliecilor“, care adaposteste numeroase colonii de lilieci, „Galeria ursilor“, unde s-au gasit oseminte ale ursului de caverna, sau „Sala Minunilor“.

Aceasta pestera a servit ca locuinta oamenilor inca din Paleoliticul mijlociu. Numele ei este legat de faptul ca in trecutul indepartat a servit drept adapost femeilor si copiilor. Pestera este electrificata, are un circuit vizitabil accesibil tuturor si este deschisa tot anul.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri